Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Reactiverend Rijnstate: een nieuwe manier van verplegenOp 24 januari en 31 januari verhuisden de verpleegafdelingen Geriatrie en Oncologie naar de nieuwbouw aan de voorzijde van Rijnstate. We gaan hier ‘reactiverend verplegen’. Naast aandacht voor voeding en ontspanning, stimuleren we patiënten om zoveel mogelijk te bewegen. Bewegen voor, tijdens en na een opname of operatie versnelt het herstel, verkleint de kans op complicaties en verlies van spiermassa, en verhoogt de kwaliteit van leven, ook op langere termijn.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat langdurige bedrust al op korte termijn leidt tot forse gezondheidsschade. Zo staan 10 dagen in bed gelijk aan 10 jaar veroudering. Al na een week in bed neemt de spierkracht met 12% af. We zien dat oudere en kwetsbare mensen na een ziekenhuisopname vaak moeite hebben om op hun oude niveau van gezondheid terug te komen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, zetten we ziekenhuiszorg op een andere manier in.

Andere mindset

Reactiverend verplegen vraagt echt een andere mindset. Veel patiënten associëren een ziekenhuisopname nog steeds met ‘in bed liggen’. Maar ook voor de verpleegkundigen, artsen en voedingsassistenten vraagt reactiveren om een andere mindset én werkwijzen. Verpleegkundigen hebben binnen het reactiveren nog meer een coachende en motiverende rol richting de patiënt en naaste(n). Een speciale training helpt hen om hun rol op die manier in te vullen.

Het bed niet meer centraal

Patiënten ontspannen in gezellige zithoekjes met fijne relaxstoelen. In een beweeghoek is er een fietslabyrinth aanwezig. Hiermee maken patiënten virtuele tochten door heel Europa. Andere toestellen zoals een loopbrug en een arm- beentrainer en gezamenlijke beweeguurtjes stimuleren patiënten om in beweging te komen. Ook gaan patiënten zelf naar de arts op de afdeling als dat mogelijk is. Als de conditie van de patiënt het toestaat, wordt de eigen kamer in feite alleen gebruikt voor middag- en nachtrust. Met speciale activiteiten op de afdeling geriatrie kunnen patiënten weer even terug naar vroeger gaan. Op de afdeling Oncologie gaan patiënten zelf naar een restaurant op de afdeling om een maaltijd te bestellen en, als het mogelijk is, deze daar ook op te eten.

Hoe zien de nieuwe afdelingen eruit?

Bekijk de video's hieronder waar onze collega’s van Geriatrie en Oncologie u virtueel rondleiden op de nieuwe afdelingen.

Geriatrie

Oncologie

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: