Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Promotieonderzoek Michiel Blans: echografie steeds belangrijker bij behandeling acuut zieke patiëntenOp donderdag 24 februari is Michiel Blans gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen met zijn proefschrift ‘Point-of-care ultrasound (POCUS): implementation, training and clinical applications‘. In zijn proefschrift beschrijft Blans hoe point-of-care echografie (POCUS) het best kan worden geïmplementeerd op de Intensive Care en hoe arts-assistenten het best getraind kunnen worden in POCUS. Daarnaast geeft hij een aantal mogelijkheden voor toepassing van point-of-care echografie in de kliniek.

Gebruik echografie in de kliniek bezig aan opmars

Het gebruik van echografie in de kliniek is bezig aan een opmars, onder andere doordat echomachines inmiddels zo klein zijn geworden dat ze in je jaszak passen en aangesloten kunnen worden aan een mobiele telefoon. Ook zijn verschillende universiteiten begonnen met het introduceren van echografie in de bachelorfase van de opleiding Geneeskunde.

Diagnose kan sneller en beter wordt gesteld

Spoedechografie of point-of-care echografie (POCUS) wordt steeds vaker toegepast. Met behulp van echografie kan bij acuut zieke patiënten sneller en beter een diagnose gesteld worden én kan ook vaker de juiste behandeling worden gestart. Ook kan echografie worden gebruikt om bepaalde handelingen veiliger te maken.

In dit proefschrift wordt, na bestudering van de internationale richtlijnen, een praktisch voorstel gedaan voor wat point-of-care echografie (POCUS) precies inhoudt, hoe het op een Intensive Care kan worden geïmplementeerd en hoe arts-assistenten het beste getraind kunnen worden. Daarnaast omschrijft hij een aantal mogelijkheden voor klinische toepassingen van POCUS.

Conclusies

De belangrijkste conclusies van dit proefschrift zijn dat POCUS belangrijk is bij de behandeling van acuut zieke patiënten en dat het goed zou zijn als elke arts in de acute zorg in point-of-care echografie (POCUS) wordt getraind. POCUS gaat in de nabije toekomst zeker een steeds belangrijkere rol krijgen in de zorg voor acuut zieke patiënten.

Over de promovendus

Michaël Blans is geboren in 1966 in Leiderdorp. Hij is in 1984 gestart met de opleiding Geneeskunde en heeft het artsexamen behaald in 1993 aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1995 is hij begonnen aan de opleiding tot internist in het Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg. Michiel rondde in 2001 het fellowship Intensive Care (Radboudumc) af en is sinds 2007 werkzaam als internist-intensivist in Rijnstate.

Meer weten?

Het proefschrift is op te vragen bij pers@rijnstate.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: