Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Fototherapie thuis: ‘Echt fijn om gewoon thuis te zijn met je kind’



De meeste pasgeboren baby’s zien in de eerste dagen na hun geboorte een beetje geel. Dit komt doordat een bepaalde afbraakstof (bilirubine) uit het bloed in de huid van de baby terechtkomt. Ziet een baby érg geel, dan kan dat een teken zijn van een te hoog bilirubinegehalte. En dat kan schadelijk zijn voor de baby. Als deze waarde te hoog is, kunnen we met speciale lampen de baby’s helpen om het schadelijke bilirubine om te zetten in een stof die ze zelf kunnen uitscheiden. Deze speciale lamptherapie noemen we ook wel fototherapie.

Sinds kort gebruiken we bij Rijnstate slaapzakjes waarin dit licht is ingebouwd. Op die manier kunnen kindjes langer onder de lamp (ook tijdens voedingen), blijven ze beter op temperatuur, én: kunnen ze onder bepaalde voorwaarden naar huis. Denise en Folkert waren de eerste ouders die deze vorm van fototherapie thuis konden afmaken.

Bilirubine

Hun dochter Romée is op 18 februari 2022 geboren in Rijnstate. Medisch gezien was alles in orde, dus mocht het gezin diezelfde middag nog naar huis. Na vier dagen ontstond wat twijfel over het geelzien. Denise: “Ook bleef haar temperatuur wat aan de lage kant. Die combinatie was een reden om bloed te prikken om de waardes te controleren. Die bleken inderdaad niet goed.”

De kersverse ouders moesten dus weer terug naar het ziekenhuis. Daar mocht Romée meteen in de couveuse om op temperatuur te komen. De bloedwaardes werden opnieuw gecontroleerd, om te zien of er geen andere afwijkingen waren. Dat bleek niet het geval. Er werd dus besloten tot fototherapie om Romée te helpen bij het afbreken van bilirubine.

Fototherapie thuis

Romée bleek bovendien een ‘geschikte kandidaat’ te zijn voor de nieuwe vorm van fototherapie met het slaapzakje thuis. Verpleegkundig specialist Geboortezorg Petra Sipkema legt uit wat de voorwaarden zijn: “Romée dronk goed en had dus geen extra vocht nodig, was niet suf maar alert, haar moeder is na 36 weken zwangerschap bevallen, en er was geen intensieve fototherapie nodig. Ze had een verhoogd bilirubinegehalte en een krappe temperatuur die vlot herstelde – passende symptomen bij het geelzien. Deze zaken zijn thuis goed te monitoren en te behandelen.”

Denise: “Al vrij snel bleek dat we met de fototherapie naar huis zouden kunnen. We mochten er natuurlijk even over nadenken, maar konden uiteindelijk dezelfde avond nog naar huis.”

Juiste zorg op de juiste plek

Deze manier van fototherapie, en het feit dat ouders en kind ermee naar huis kunnen, past bij de ambitie van Rijnstate om de juiste zorg op de juiste plek te kunnen geven. Petra: “We vinden het heel belangrijk dat moeder en kind, en partner, als familie bij elkaar kunnen zijn. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook gezinskamers op de hele afdeling Geboortezorg. Maar dan lig je nog steeds in het ziekenhuis. We gaan bij alle behandelingen na of die echt noodzakelijk zijn om in het ziekenhuis uit te voeren, of dat dit ook veilig thuis kan. Want dat is veel beter als het bijvoorbeeld gaat om binding en borstvoeding.”

Volgens Petra zijn er eigenlijk geen verschillen met de traditionele vorm van therapie. “Daarbij hangen de lampen boven de couveuse en gaat de baby bloot in het bedje. Bij het slaapzakje krijgt de baby een wrap om zich heen, waardoor de lichtbron om het kindje kan blijven, ook tijdens het voeden. Met het slaapzakje aan, krijgt het kindje dus meer licht. In theorie duurt de behandeling daardoor ook korter.”

De ouders van Romée beamen dat. Folkert: “Al na de eerste dag waren de waardes oké. We hebben de slaapzak dan ook minder dan 24 uur hoeven gebruiken.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: