Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Feestelijke lancering ‘Smakelijk en Gezond voor jou’Het thema preventie staat in Rijnstate hoog op de agenda. Het aanbod van goede en gezonde(re) voeding maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Om patiënten, bezoekers én medewerkers te stimuleren gezondere en bewustere keuzes te laten maken als het om eten en drinken gaat, lanceert Rijnstate daarom 'Smakelijk en Gezond voor jou'.

Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken veel gezondheidsverlies en leiden tot een hoge ziektelast. Door in te zetten op preventie kan de gezondheid van veel Nederlanders verbeteren. En dat is nodig, gezien de stijgende zorgvraag, de vergrijzing, het toenemend tekort aan zorgpersoneel en de stijgende zorguitgaven. Omdat voeding een grote rol speelt in het kader van preventie, heeft Rijnstate als één van de 11 Voorhoedeziekenhuizen versneld ingezet op een gezond voedingsaanbod.

Voorop in gezonde voeding

Leonie Aarts, Hoofd Eten en Drinken: “Op een plek waar alles in het teken staat van gezondheid moet het eigenlijk vanzelfsprekend zijn dat er goede en gezonde voeding is. Dat betekent dat Rijnstate een voorbeeldrol in de maatschappij vervult op het gebied van gezond eten. Die rol nemen wij serieus. Daarom streven we ernaar om een zo gezond mogelijk voedingsaanbod te hebben voor zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Ook hierin loopt Rijnstate dus voorop.”

Voeding als onderdeel van behandeling en leefstijl patiënten

Aanleiding om ‘Smakelijk en Gezond voor jou’ te lanceren, is het inzicht dat gezond(er) eten en drinken het welbevinden van de mens bevordert en een belangrijke, positieve bijdrage aan een sneller herstel van patiënten levert. Jolanda Volman, beleidsadviseur voeding: “Een gezonder voedingsaanbod stimuleert ons ook om zelf gezonde(re) keuzes te maken als het gaat om eten en drinken. Hiermee wordt gezonde voeding onderdeel van de behandeling en leefstijl van patiënten. We doen dit door het aanbieden van voedzame, verse, smakelijke en eigentijdse gerechten van hoge kwaliteit met daarbij een optimale smaak- en geurbeleving.”

Gezond én lekker

Petra Steenhof, diëtist in Rijnstate: “Voor ons betekent ‘Smakelijk en Gezond voor jou’ dat we het voedingsaanbod in Rijnstate verbeteren voor patiënten, bezoekers en medewerkers. We kijken voornamelijk naar minder suiker, minder zout en minder vet, maar ook naar meer groente, fruit en vezelrijke producten, natuurlijk naast de speciale diëten en voedingsbehoeften. Een beter en gezonder voedingsaanbod dus, maar ook lekker!”

Stap voor stap

Merel Ambrosius, eveneens diëtist in Rijnstate, was net als Petra nauw betrokken bij de totstandkoming van ‘Smakelijk en Gezond voor jou’. “We zetten steeds weer nieuwe stappen in het aanpassen van het voedingsaanbod. Denk hierbij aan een verse rauwkostsalade bij de warme maaltijd of kwark in plaats van vla bij het warme eten. De ontwikkeling van nieuwe warme maaltijden loopt nog. Ook zijn we bezig om een goed aanbod aan tussendoortjes voor alle klinische patiënten te hebben, denk hierbij aan gezonde tussendoortjes met voldoende eiwitten. Op de nieuwe afdeling oncologie zijn we hiermee aan het ‘testen’; tussendoortjes die we daar aanbieden, zijn bijvoorbeeld yoghurt met vers fruit en mozzarella-tomaat spiesjes.”

Naast patiënten en bezoekers gaan ook medewerkers de komende periode een gezond en gevarieerd aanbod in het personeelsrestaurant zien.

Attentie voor patiënten, bezoekers en medewerkers

Om de lancering te vieren, worden vandaag appels en andere gezonde lekkernijen uitgereikt aan bezoekers, patiënten en medewerkers. Daarnaast is, naast een gezond(er) voedingsaanbod, het frisgroene logo van ‘Smakelijk en Gezond voor jou’ vanaf nu terug te vinden in het bezoekers- en personeelsrestaurant.

Meer informatie over Preventie in Rijnstate leest u hier.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: