Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Corona heeft grote invloed op ontwikkeling en positie van verpleegkundigenVanwege het coronavirus moesten verpleegkundigen extra werken door uitval van collega’s. Ook moesten ze op andere afdelingen bijspringen. Maar corona heeft de verpleegkundigen ook iets geleerd, bijvoorbeeld dat het belangrijk is om de verpleegkundige stem te laten horen. Hierdoor is de zorg aan coronapatiënten verbeterd. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het jaarverslag van de Verpleegkundige Staf Rijnstate (VSR).

Het jaarverslag werd onlangs aangeboden aan de Raad van Bestuur. Het is het eerste jaarverslag van de VSR, voorheen de Verpleegkundige Advies Raad (VAR).

“2021 is een belangrijk jaar geweest. Zo hebben we door alles wat er is gebeurd, geleerd om de stem van verpleegkundigen beter te laten horen”, vertelt Gerjanne ter Beest, voorzitter van de VSR. “Hierdoor zijn verpleegkundigen nog beter in staat om mee te praten. Niet alleen over de verbetering van de patiëntenzorg, maar ook over de ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden binnen Rijnstate.”

Fotograaf: Marco Derksen

VSR belangrijk voor Rijnstate

Op 23 november 2021 werd de VAR de Verpleegkundige Staf Rijnstate (VSR). Een ogenschijnlijk administratieve handeling. Maar met deze aanpassing kregen de verpleegkundigen een positie aan tafel bij het ziekenhuisbestuur.

“Dat is erg belangrijk voor de toekomst van het ziekenhuis”, vindt Hans Schoo, lid Raad van Bestuur. “Alle verpleegkundigen zijn zorgprofessionals die heel goed weten wat ze zelf willen. Daarin nemen we ze serieus en dat laten we zien door hun positie binnen het ziekenhuis te versterken. Door de deelname van de Verpleegkundige Adviesraad van Rijnstate aan het crisisbeleidsteam van Rijnstate kreeg de verpleegkundige beroepsgroep de kans om hun inbreng in bestuur en beleid zichtbaar te maken. Hierdoor praten verpleegkundigen veel meer mee over het verbeteren van de zorg aan patiënten dan vóór corona.”

Verpleegkundige zeggenschapsstructuur als voorbeeld voor andere ziekenhuizen

De overeenkomst tussen de VSR en Raad van Bestuur versterkt en professionaliseert de zeggenschap in Rijnstate voor verpleegkundigen. Met deze nieuwe verpleegkundige zeggenschapsstructuur is Rijnstate een voorbeeld voor veel andere ziekenhuizen. “Die kijken als het ware over onze schouders mee”, zeggen Gerjanne te Beest en Hans Schoo. “En dat is prima. We stellen onze kennis, kunde en ervaring graag beschikbaar voor de ontwikkelingen van het verpleegkundige vak in Nederlandse ziekenhuizen.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: