Bijna 750 nieuwe bedden voor patiënten RijnstateRijnstate start vanaf 18 januari met het vervangen van al haar standaard bedden, inclusief matrassen en nachtkastjes. De oude bedden waren na ruim 25 jaar toe aan vervanging. Een bijzonder moment dus!

Om optimaal te kunnen herstellen, is een goed bed erg belangrijk voor patiënten. Daarom heeft Rijnstate geïnvesteerd in een bed dat voldoet aan alle moderne (veiligheids-)eisen en -normen, meer comfort biedt en aansluit op het reactiveringsconcept dat in Rijnstate steeds meer vorm krijgt.

Klaar voor de toekomst

Zo beschikt het bed over een Mobi-lift® waarmee patiënten makkelijker, veiliger en zelfstandig vanaf het bed tot een staande positie kunnen komen. Een andere innovatie is de Ergo Frame®. Die zorgt voor meer zitcomfort voor de patiënt. Omdat tegenwoordig bijna elke patiënt over een mobiele telefoon en/of tablet beschikt en deze gemakkelijk opgeladen moet kunnen worden, bevindt zich aan het hoofdeinde van het bed een usb-poort. Het bed biedt ook meer comfort; het is iets langer dan nu het geval is wat prettig is voor langere patiënten. "De matrassen zijn acht centimeter langer en hebben daarmee een lengte van 2,08 meter", zegt projectleider José Meijerink. "Het bed en matras kunnen ook meer gewicht dragen. Een patiënt die 180 kilo zwaar is, kan nu ook veilig in het bed liggen."

V.l.n.r. Paula Hulst (VSR), Wieteke Olde Damink (Inkoop), Sebastiaan de Beer (Facilitair Bedrijf) en Hans Schoo (RvB).

Naast deze innovaties heeft het nieuwe matras een preventieve werking ter voorkoming van decubitus. Dit zijn doorligplekken die kunnen ontstaan als mensen langere tijd in bed liggen. Tot slot zijn op termijn modulaire aanpassingen mogelijk met technologische innovaties, zoals een out-of-bed-alarm en een weegfunctie waarmee het bed toekomstbestendig blijft.

Strategische keuze

Een goed bed is niet alleen belangrijk voor patiënten. Ook voor zorgprofessionals moet een bed voldoen aan hedendaagse ergonomische criteria. “Vanuit het oogpunt van arbeidsomstandigheden en ergonomie heeft Rijnstate een bed met matras en nachtkastje geselecteerd dat uitnodigt tot gezond gedrag en dat leidt tot vermindering van fysieke belasting, zowel bij de patiënt als bij de medewerker. Deze keuze past daarom heel goed in de meerjarenstrategie van Rijnstate, waarin onder meer positieve gezondheid en reactiveren centraal staan”, zegt Hans Schoo, lid Raad van Bestuur.

Logistieke operatie

Om te komen tot een keuze werd nauw samengewerkt met een kernteam, dat onder meer bestond uit een afvaardiging van de Verpleegkundige Staf Rijnstate (VSR). Ook de stem van de patiënt is gehoord door veel overleg te hebben met de Cliëntenraad. José Meijerink vertelt: "Bij de keuze van de nieuwe bedden, matrassen en nachtkastjes vonden we het heel belangrijk om zowel patiënten als collega’s vanuit verschillende invalshoeken te betrekken. Ook bij het daadwerkelijk vervangen van de bedden luisteren we goed naar de werkvloer en proberen we patiënten en medewerkers zo min mogelijk te belasten.”

Meijerink trok hierin op met de afdeling Inkoop en met Sebastiaan de Beer, hoofd Facilitair Bedrijf. Hij vult aan: "De uitrol is een enorme logistieke operatie. We vervangen in totaal 734 bedden verspreid over drie locaties: Arnhem, Zevenaar en Velp. Daarvoor trekken we een aantal weken uit, per week vervangen we zo’n 150 bedden.”

Oude bedden krijgen een nieuwe bestemming

Omdat Rijnstate een duurzaam ziekenhuis is, krijgen de oude bedden een nieuwe bestemming. Hiervoor wordt Vidotrans ingeschakeld, een organisatie gespecialiseerd in het transporteren van hulpgoederen voor non-profit organisaties over de gehele wereld. Zij zorgt dat alles wordt afgevoerd en geeft de oude bedden, matrassen en nachtkastjes, na het opknappen, repareren en samenvoegen, een nieuwe mondiale bestemming via aanvragen van hulporganisaties.

 

Bent u benieuwd geworden naar het nieuwe bed? In dit filmpje krijgt u een eerste indruk.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: