Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Vitalys zet smart glasses in bij maagverkleinende operatiesDe inzet van zogenaamde smart glasses tijdens operaties kan tijdsbesparing opleveren en heeft indirect effect op het herstel van patiënten na een operatie, blijkt uit onderzoek. De bril is getest in verschillende ziekenhuizen en de gebruikers zijn enthousiast over de mogelijkheden. Daarom gaat Vitalys, kliniek tegen overgewicht, de smart glasses toepassen bij maagverkleinende operaties.

De Rods&Cones Smart Glasses heeft twee camera’s en een audioverbinding. Daarmee kan op afstand worden meegekeken met degene die de bril opzet. Na uitvoerig testen zijn de chirurgen van Vitalys erg enthousiast over de smart glasses. Bart Witteman, bariatrisch chirurg van Vitalys: “De bril is zeer geschikt voor intercollegiaal overleg tijdens een operatie en zorgt voor tijdswinst”.

Een extra paar ogen is soms handig

Er zijn verschillende toepassingen mogelijk voor de smart glasses. Vitalys gaat de smart glasses inzetten wanneer expertise van een collega-chirurg nodig is tijdens een ingreep. “Wekelijks komt het voor dat wij tijdens een operatie een paar extra ogen van een collega laten meekijken. Die collega bevindt zich op dat moment meestal elders in het ziekenhuis of thuis. Als hij naar het operatiekamercomplex moet komen, kost dan vaak veel tijd."

"Tijd die de patiënt langer doorbrengt op de operatietafel en tijd die de operatieassistenten en anesthesiemedewerkers extra moeten werken”, vervolgt Bart Witteman.

De smart glasses maakt in de operatiekamer via een beveiligde verbinding contact met een server. De chirurg elders kan via zijn computer inloggen en de operatie live bijwonen. Hij is zelfs in staat de optische zoomlens van de bril op afstand te bedienen om een duidelijker close-up beeld te krijgen. Ook kan hij op het scherm tekenen om aanwijzingen te geven. De operateur kan op zijn beurt zijn collega én de aanwijzingen zien als projectie in zijn bril. Ook de spraak werkt twee kanten op zodat het lijkt of de chirurgen zij aan zij op de operatiekamer staan.

Grootste kliniek voor maagverkleinende operaties

Met meer dan 1.300 patiënten per jaar is Vitalys de grootste kliniek in Nederland voor bariatrische chirurgie (operaties die de maag verkleinen). Er wordt alleen geopereerd als andere langdurige afvalpogingen geen resultaat hebben gehad. Een operatie is altijd in combinatie met een intensief begeleidingstraject waarin gewerkt wordt aan een verandering van leefstijl.

Innoveren in de zorg

De implementatie van de smart glasses in het operatiekamercomplex van Rijnstate, waar de patiënten van Vitalys geopereerd worden, past bij de digitale ambitie van ons ziekenhuis. Dit wordt onder andere gerealiseerd door technologische mogelijkheden toe te passen die ervoor moeten gaan zorgen dat er steeds meer zorg op afstand verleend kan worden. Maar ook door informatie,- communicatie-en medische technologie in te zetten om zorg- en werkprocessen te ontwerpen en/of te optimaliseren.

Behandeling van overgewicht

Vitalys, kliniek tegen overgewicht, helpt mensen die al jarenlang een strijd voeren tegen hun overgewicht. Wij zien ernstig overgewicht (obesitas) als een chronische aandoening waar gelukkig wat aan gedaan kan worden. Vitalys is onderdeel van Rijnstate.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: