Twee specialisten lopen op de brug in het Atrium Arnhem

Patiënten erg tevreden over meebeslissen zorgbehandelingenRuim 85 procent van de patiënten van Rijnstate is positief over de mate waarop zij in de spreekkamer kunnen meebeslissen over onderzoeken of behandelingen. Dat blijkt uit onderzoek binnen ons ziekenhuis waarbij we enkele duizenden patiënten hierover hebben bevraagd. Als Rijnstate zijn we tevreden over deze cijfers, die we presenteren aan de vooravond van de start van de landelijke campagne Samen Beslissen die op 6 september begint.

Samen Beslissen betekent dat patiënten en naasten samen met zorgverleners bepalen welke zorg het beste bij hem of haar past. "Wat het beste past hangt altijd af van wat iemand belangrijk vindt in zijn of haar leven. Dat is een gezamenlijk proces. Rijnstate is er voor haar patiënten en naasten. Alleen samen kun je bepalen welke zorg het beste past,’’ stelt Wim van Harten, voorzitter van de Raad van bestuur van Rijnstate. "Ik ben trots op deze cijfers. Het is een essentieel aspect van onze keuze voor waardegedreven zorg (value based health care) en het is mooi om te zien dat patiënten ons zo waarderen.’’

Niet zo vanzelfsprekend

Samen Beslissen is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Om hierbij te helpen wordt er vanuit het landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg een campagne gelanceerd die oproept om vragen te stellen, beter te luisteren en gesprekken met zorgverleners voor te bereiden. De campagne biedt tips en hulpmiddelen om beter en vaker samen te beslissen. Binnen Rijnstate wordt dit in nauwe samenwerking met de medische staf vormgegeven.

Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur: 'Ik ben trots op deze cijfers'

Dialoog is van groot belang

Binnen Rijnstate is een aantal voorbeelden op het gebied van Samen Beslissen waarbij we voorop lopen. ,,Tijdens gesprekken tussen zorgverleners en patiënten worden bijvoorbeeld op diverse plekken dashboards getoond waarop de belangrijkste uitkomsten van een behandeling bij de patiënt wordt vergeleken met gemiddelde en beoogde scores. Op sommige plekken worden andere methodieken gebruikt,’’ weet Van Harten. ,,Wij vinden vooral de dialoog in de spreekkamer van belang.’’

Hoe ziet de campagne eruit? Vanaf 6 september zullen er landelijk radio- en televisiecommercials te zien zijn. Rijnstate vraagt op verschillende manieren aandacht voor het thema. Door externe berichtgeving en door bijvoorbeeld posters, flyers en ander materiaal te verspreiden onder patiënten, naasten en zorgverleners. Maar ook door extra aandacht voor het onderwerp te vragen bij zorgprofessionals.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: