Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Oncologisch onderzoek bij Rijnstate: samen onderzoek doen biedt meerwaarde voor de patiënt



In het Rijnstate Centrum voor Oncologisch Onderzoek (RCOO) doen de specialismen interne geneeskunde, longgeneeskunde, urologie, radiologie en chirurgie samen wetenschappelijk onderzoek. Door de samenwerking levert het onderzoek meer op voor patiënten met kanker, vertellen trialcoördinator Harald Verheij, internist-oncoloog Rutger Koornstra en datamanager Marjolein Sluiter. “We willen de nieuwste behandelingen aan kunnen bieden.”

Het Oncologisch Centrum in Rijnstate Arnhem werd in 2016 geopend. Toen is het idee ontstaan om ook het onderzoek multidisciplinair op te gaan zetten: geen aparte onderzoeken per specialisme, maar samen bepalen welk onderzoek Rijnstate doet op het gebied van oncologie. “Het gaat om de patiënt”, zegt Harald Verheij, die als trialcoördinator de verbindende schakel is tussen researchverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen die onderzoek doen. “Niet om het specialisme. De patiënt is immers meer dan één ziekte. Bovendien kan een bepaald type kanker ook uitzaaien naar een ander deel van het lichaam, waar een ander specialisme over gaat. Daarom is het belangrijk dat we naar het grote plaatje kijken. Onderling bekijken we vervolgens hoe we het onderzoek zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.”

De juiste zorg op de juiste plek
Een van de eerste stappen die het RCOO heeft gezet is samen een datamanager aannemen, Marjolein Sluiter. Zij ontlast de researchverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten: “Zij verzamelen de data die we nodig hebben in het elektronisch patiëntendossier HiX, maar die moeten nog in een internationale database overgezet worden. Dat is mijn taak; ik weet ook precies welke regels daarvoor bestaan. Op deze manier tillen we het onderzoek naar een hoger niveau, kunnen de researchverpleegkundigen meer studies doen en hebben de verpleegkundigen meer tijd voor de patiënt. Zo leveren we de juiste zorg op de juiste plek.”

Onderzoek voor alle patiëntengroepen
De ambitie van het RCOO is om voor alle oncologische groepen onderzoek te gaan doen in alle fases van hun ziekte, dus van net ontdekte kanker tot kanker die niet meer te genezen is. “We willen groeien, zodat we de nieuwste kennis meteen kunnen toepassen bij onze patiënten en de zorg echt kunnen verbeteren”, zegt Rutger Koornstra. “Je wilt iets kunnen bieden op het hele palet aan diagnoses. Voor nierkanker zijn er bijvoorbeeld vier nieuwe behandelingen maar er is nog geen onderzoek naar gedaan welke je het beste als eerste inzet. Bij borstkanker willen chirurgen weten: kunnen we sparender opereren? Of kunnen patiënten ook zonder operatie als ze eerst chemotherapie krijgen en die aanslaat? Dat zijn vragen waar we antwoord op willen krijgen.”

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: