MDL verpleegkundige en patiënte in gesprek in de spreekkamer

Onderzoek naar het effect van sport bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosaMensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (chronische ontstekingsziekten van de darmen) hebben vaak last van ernstige vermoeidheid. Deze vermoeidheid heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven en vraagt meestal ook aanpassingen in de levensstijl. Rijnstate, Sport Medisch Centrum Papendal en Formupgrade in Arnhem zijn een onderzoek gestart naar het effect van sport op vermoeidheidsklachten bij Crohn en colitis ulcerosa.

Voor dit onderzoek zijn twintig patiënten van ons Rijnstate Crohn en Colitis Centrum begonnen met sporten onder begeleiding van een sportfysiotherapeut.

Het sportprogramma start met een inspanningstest op Papendal. Vervolgens krijgen de deelnemers twaalf weken lang een individueel sportprogramma aangeboden bij Formupgrade in Arnhem. Aan het onderzoek doen patiënten mee die vermoeidheidsklachten hebben, maar geen actieve ontsteking hebben in de darmen.

Marcel Groenen, maag-, darm- en leverarts van Rijnstate: “41 procent van de mensen met een chronische darmontsteking heeft vermoeidheidsklachten. Zelfs als de ziekte rustig is. Als de studie positieve resultaten laat zien, dan kunnen wij patiënten met een chronische darmziekte verwijzen naar een sportarts en onder begeleiding van een sportfysiotherapeut laten sporten.”

Ivy Wissing, 18 jaar heeft al drie jaar de ziekte van Crohn. Ivy: “Door de ziekte van Crohn heb ik maar beperkt energie waar ik het gedurende de dag mee moet doen. Het zou fijn zijn als ik door het sporten meer energie krijg en weer wat meer kan doen.”

Camilo Liem, sportfysiotherapeut MSc van Formupgrade en Ivy Wissing

Over de ziekte van Crohn en colitis

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn zogenoemde inflammatoire darmziekten: chronische ontstekingsziekten van de darm. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. De ziekte van Crohn daarentegen kan voorkomen in het hele maag-darmkanaal. In Nederland hebben zo'n 90.000 mensen een inflammatoire darmziekte. Dit aantal blijft toenemen. Inflammatoire darmziekten hebben grote gevolgen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Rijnstate Crohn en Colitis Centrum

Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum behandelen we ieder jaar ruim 2.100 mensen met een chronische darmontsteking. Het kernteam bestaat uit maag-, darm- en leverartsen, gespecialiseerd verpleegkundigen en chirurgen. Als het nodig is worden er ook reumatologen, kinderartsen, gynaecologen, diëtistes, klinisch psychologen, psychiaters en/of klinisch farmacologen betrokken bij de behandeling.

Wilt u helpen?

Met steun van het Rijnstate Vriendenfonds doen we onderzoek naar individuele beweegprogramma's voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook u kunt een steentje bijdragen aan dit onderzoek.

Lees meer en steun dit onderzoek

Behandeling van Crohn en colitis

Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wij behandelen jaarlijks ruim 2.100 patiënten, ook van ver buiten Arnhem. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum profiteert u van alle mogelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: