Robotchirurgie Da Vinci
Laatste informatie over het coronavirus

Rijnstate Europees opleidingscentrum voor robotgeassisteerde prostaatoperaties

Rijnstate is door de European Board- en School of Urology aangewezen als 'robot host center’. Het heeft hiervoor het host-centercertificaat ontvangen. Dit betekent dat Rijnstate internationaal erkend is om de opleiding te verzorgen in robotgeassisteerde prostaatoperaties. 

Het certificaat is vijf jaar geldig.

Robotgeassisteerde urologie in Rijnstate

Sinds januari 2010 maken de urologen van Rijnstate voor het verwijderen van de prostaat gebruik van de operatierobot, de Intuitive daVinci Si. Door het gebruik van de robot herstelt de patiënt sneller en is er een kleinere kans op complicaties. De ingreep wordt inmiddels 160 keer per jaar uitgevoerd.

Hoe werkt de daVinci?

De daVinci operatierobot is een apparaat met vier mechanische armen die bediend worden door de uroloog. De uroloog kijkt in een console naar een driedimensionaal beeld, dat 10 tot 20 keer kan worden vergroot. Met zijn vingers bestuurt de uroloog de instrumenten, waarbij de robot trillingen van de hand wegfiltert. De daVinci geeft de uroloog dus een beter zicht op het operatiegebied en fijnere vingerbewegingen. De robot vertaalt de bewegingen met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard.

Inmiddels wordt de robot binnen Rijnstate ook ingezet bij ingewikkelde kijkoperaties zoals bij blaaskanker, nierkanker, baarmoederafwijkingen en darmkanker.

Voldoende ervaring noodzakelijk

Het is belangrijk dat operateurs voldoende ervaring in het werken met een robot hebben. Samen met European Board of Urology (EBU) heeft de European School of Urology deze certificering voor opleidingscentra ontwikkeld en wordt een European Urology Scholarship aangeboden. Om te kwalificeren als een gecertificeerd EBU - EAU hostcenter moet een ziekenhuis een multidisciplinaire aanpak van de urologische aandoening hebben. Ook moet het in lijn werken met de EAU-richtlijnen, een bepaald aantal ingrepen per jaar doen, resultaten rapporteren en betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek. Rijnstate is nu dus officieel zo'n host center. Behalve Rijnstate zijn er in Nederland nog drie andere ziekenhuizen erkend als opleidingscentrum, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek.

Rijnstate als gespecialiseerd opleidingsziekenhuis

Met dit certificaat kan Rijnstate volgende generaties urologen opleiden in het uitvoeren van robotgeassisteerde prostaatoperaties, volgens de hiervoor geldende Europese maatstaven. Aan het einde van de opleiding ontvangt de kandidaat een certificaat waarmee wordt aangetoond dat de opgeleide arts de operatie zelfstandig en kwalitatief goed kan uitvoeren.

Robotchirurgie

Verschillende specialismen maken gebruik van de Da Vinci operatierobot. De robot wordt voornamelijk gebruikt bij complexe operaties. Het doel hiervan is dat u minder last heeft van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor u sneller herstelt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: