Patiënte zit in het Atrium Arnhem op de bank en kijkt op smartphone
Laatste informatie over het coronavirus

Rijnstate erkend centrum voor Mohs-chirurgie

Rijnstate is gecertificeerd als officieel centrum voor Mohs Micrografische Chirurgie. Hiermee wordt bevestigd dat we voldoen aan alle criteria voor het zorgvuldig en kwalitatief goed uitvoeren van Mohs-chirurgie bij huidkanker.

Drie van onze tien dermatologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker met Mohs-chirurgie. Vaak moet huidkanker door een operatie worden weggehaald en wanneer het gaat om uitgebreide huidkanker of wanneer huidkanker op cosmetisch belangrijke of complexe plaatsen zit, zetten de dermatologen daarbij doorgaans Mohs-chirurgie in. Mohs-chirurgie is de meest geavanceerde wijze van huidkankerchirurgie die slechts op een aantal plaatsen in Nederland gebeurt door dermatologen die zijn gespecialiseerd in Mohs-chirurgie. Bij Mohs-chirurgie wordt met de hoogste betrouwbaarheid de tumor geheel verwijderd, terwijl juist zo min mogelijk gezonde huid hoeft worden weggehaald.

Cosmetische consequenties tot een minimum beperkt

Bij de operatie haalt de dermatoloog een laagje huid weg. Deze laag wordt direct onder de microscoop gecontroleerd. Als bij deze controle blijkt dat de huidkanker op de snijvlakken nog niet geheel verwijderd is, wordt dat deel van de wond waar nog afwijkingen zichtbaar zijn, opnieuw geopereerd en gecontroleerd. Net zolang tot de plek volledig tumorvrij is. Zo kan met de grootst mogelijke zekerheid gesteld worden dat na behandeling het zieke weefsel volledig is verwijderd. Met het gebruik van deze techniek blijft gezond weefsel gespaard, waardoor de cosmetische consequenties tot een minimum zijn beperkt.

Het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, leent zich het beste voor deze behandeling. Andere vormen van huidkanker zijn minder of zelfs niet geschikt voor Mohs-chirurgie. Binnen Rijnstate behandelen we jaarlijks ongeveer 300 patiënten met Mohs-chirurgie.

Meer weten over huidkanker.

Certificering

Rijnstate is gecertificeerd door de Nederlandse Werkgroep Mohs Micrografische Chirurgie. Hiermee wordt bevestigd dat we voldoen aan alle criteria die door de Werkgroep worden gesteld aan Mohs-centra. Zo hebben we meer dan twee dermatologen gespecialiseerd in Mohs-chirurgie, is er gekwalificeerde assistentie en wordt de behandeling indien nodig uitgevoerd binnen een multidisciplinair team met onder andere kaakchirurgen, KNO-artsen, plastische chirurgen en oogartsen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: