Taal maakt gezonder
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Wat kunt u doen om laaggeletterden te helpen?

Als u het vermoeden heeft dat iemand in uw omgeving misschien moeite heeft met lezen en schrijven, is het verstandig om dat eerst te checken. U kunt iemand vragen in hoeverre lezen en schrijven lastig is, bijvoorbeeld ‘Heeft u wel eens moeite met…?’ Veel laaggeletterden schamen zich voor hun probleem. Het is dus heel belangrijk om het probleem te normaliseren en bespreekbaar te maken.

Hoe kunt u hulp krijgen?

  • Gebruik de gratis bellijn; geef informatie over het telefoonnummer 0800 - 023 4444 voor gratis advies en coaching van de Stichting Lezen & Schrijven.
  • Doe een taalcursus. Moedig de ander aan om een cursus lezen en schrijven te volgen. Er zijn speciale cursussen voor volwassenen waar je één-op-één of in een groepje les kunt krijgen onder begeleiding van professionals en/of vrijwilligers. Meer informatie over cursussen in Nederland kunt u vinden via de website van Stichting Lezen en Schrijven of via telefoonnummer 0800 - 023 4444.

Taalproblemen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zo is het ook met laaggeletterdheid. Stichting Lezen & Schrijven werkt mee aan allerlei projecten die erop gericht zijn om taalontwikkeling bij kinderen te bevorderen. Een kind dat opgroeit in een taalrijke omgeving heeft veel minder kans om later laaggeletterd te worden.

Over het voorkomen van taalproblemen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: