Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Operatierobot voorkomt litteken in de hals bij schildklierpatiënten



Het is de week van de zeldzame kankers. Met 700 mensen die jaarlijks te horen krijgen dat ze schildklierkanker hebben, is dit een zeldzame kankersoort. Voor patiënten met een knobbel in de schildklier volgt vaak een operatie waarbij de helft van de schildklier wordt weggehaald voor verder onderzoek. Blijkt de knobbel kwaadaardig, dan volgt vaak een tweede operatie om ook de andere helft te verwijderen. Sinds 2021 kunnen we operaties aan de schildklier uitvoeren met een robot. Dat biedt voordelen voor zowel de patiënt als de arts.

Minder litteken, meer zicht

De operatierobot kan complexe operaties uitvoeren via kleine sneetjes. Daardoor heeft de patiënt meestal minder last van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor ze sneller herstellen. Bovendien kunnen schildklieroperaties dankzij de robot worden uitgevoerd via de oksel, in plaats van met een open operatie via de hals. Daardoor is het litteken van de patiënt niet alleen kleiner, maar zit deze ook nog op een minder zichtbare plek.

Daarnaast zijn chirurgen dankzij de robot in staat om nog nauwkeuriger te werk te gaan. Charlotte Blanken, chirurg bij Rijnstate: “De robot geeft ons gedetailleerd 3D-zicht en we kunnen er diepte mee zien. Ook verkleint hij onze bewegingen en filtert eventuele trillingen weg. Daardoor kunnen we nog preciezer opereren.” Daarnaast kan de chirurg dankzij de smalle, flexibele armen en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot gebieden zien en bereiken waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt.

Chirurg Charlotte Blanken (links op de foto) voert een schildklieroperatie uit met behulp van de Da Vinci operatierobot.

“Ik had rekening gehouden met erger”

In Rijnstate worden jaarlijks zo’n 25 van deze operaties met de robot uitgevoerd. Zo ook schildklierpatiënt Angèle van den Bosch (49), eind februari 2022. “Schildklierklachten zitten bij mij in de familie. Toen ik een kuchje kreeg dat maar niet wegging, vonden ze onder andere een knobbel die niet goed was. De punctie gaf geen uitslag, dus is er besloten om de helft van de schildklier te verwijderen.”

“Bij de voorbereiding op mijn operatie, zag ik al wat voorbijkomen over robotchirurgie. Ik was blij toen de chirurg er zelf over begon. Niet eens zozeer omdat dat een litteken in de hals voorkómt – mijn moeder heeft dat ook en dat was heel netjes gedaan. Maar vooral omdat ik vertrouwen heb in de nieuwe technologie. Mijn knobbel zat ver achterin en was niet goed te voelen. Met de robot zouden ze er veel beter bij kunnen.”

Soepele operatie

Ze vertelt dat bij het intakegesprek al was gesteld dat als het niet zou lukken met de robot, ze tijdens de operatie direct zouden overgaan op de traditionele manier van opereren. “Dus toen ik wakker werd na de operatie, voelde ik direct aan mijn hals. Gelukkig voelde ik daar niets: het was dus gelukt via de oksel, en de operatie is soepel verlopen.”

Wanneer we Angèle spreken is de operatie nog maar een goede week geleden. “Ik voel me nog wat beurs, en ik merk het aan mijn stembanden en nekspieren. ’s Ochtends moet ik wat langer op gang komen, maar ik had rekening gehouden met erger. De zwelling die ik had neemt al af, de wond sluit goed en ik heb er geen last van. Ik vind het echt meevallen.”

A.R.T.Z. Oncologisch Centrum

Op het gebied van oncologie werkt Rijnstate samen met Slingeland Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Radiotherapiegroep. Deze samenwerking heet: ARTZ Oncologisch centrum.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: