Hernia (lumbosacraal radiculair syndroom)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

PTED-operatietechniek voor hernia’s in Rijnstate

In de afgelopen jaren heeft Rijnstate samen met onderzoekers van andere Nederlandse ziekenhuizen onderzocht of een nieuwe herniaoperatie zich kan meten met de standaard herniaoperatie. De onderzochte techniek heet percutane transforaminale endoscopische discectomie (PTED).

Het Zorginstituut Nederland heeft onlangs beoordeeld dat er voldoende bewijs is dat de PTED-techniek bij hernia’s minstens net zo goed is als de open microdiscectomie (zie hier voor het bericht van het Zorginstituut). Daarom is besloten dat volwassen patiënten met een hernia in de lage rug en aanhoudende beenklachten in aanmerking komen voor vergoeding van deze behandeling uit de basisverzekering. Deze vergoeding is op 1 december 2020 ingegaan. De vergoeding geldt voorlopig alleen voor ziekenhuizen waar chirurgen werken die in de periode van de voorwaardelijke toelating hebben deelgenomen aan de PTED-studie. In Rijnstate heeft orthopedisch chirurg dr. Vreeling meegewerkt aan de PTED-studie. Rijnstate is daarmee voorlopig één van de vier Nederlandse ziekenhuizen die deze nieuwe techniek uit mogen voeren.

Wat houdt de PTED-techniek in?

Voor de behandeling van een rughernia zijn er verschillende operatiemethodes. Door de jaren heen zijn de technieken en de instrumenten voor een herniaoperatie sterk verbeterd. De PTED-techniek is in een aantal aspecten anders dan de conventionele/open microdiscectomie:

  • De nieuwe operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er is dus geen algehele narcose of ruggenprik nodig.
  • Er is slechts een klein sneetje van acht millimeter aan de zijkant van de rug nodig. Dit sneetje geeft de chirurg toegang tot de hernia. Met behulp van een endoscoop bekijkt de chirurg de hernia met een camera en kan de hernia met behulp van een paktangetje door de endoscoop verwijderd worden.
  • Gedurende de hele ingreep is de patiënt aanspreekbaar.
  • Normaal gesproken mag de patiënt een paar uur na de operatie naar huis. Bij de traditionele operatie is dit meestal pas na een dag.

Niet alle hernia’s zijn geschikt om via de PTED-techniek geopereerd te worden. Daarom beoordeelt de orthopedisch chirurg eerst het type hernia. Onder andere na het bestuderen van de MRI wordt de beslissing daarover in een gesprek met de patiënt toegelicht.

Afspraak?

Of u in aanmerking komt voor de PTED-operatietechniek moet eerst worden beoordeeld door dr. Vreeling. Als u een afspraak wilt, dan heeft u eerst een verwijzing van de huisarts nodig. Vraag aan uw huisarts of deze u via het ZorgDomein doorverwijst naar onze polikliniek Orthopedie. Het is raadzaam in de verwijzing specifiek te laten zetten dat u bij dr. Vreeling op consult wilt in het kader van het beoordelen van geschiktheid voor de PTED-operatietechniek. Wij nemen dan binnen twee dagen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: