Onderzoek spataderen

MARADONA

Onderzoek waarin we een nieuwe behandeling, de ClariVein-behandeling, vergelijken met de standaard behandeling van spataderen waarbij we gebruik maken van geluidsgolven.

Over het onderzoek

In het bloedvat zitten kleppen die er voor zorgen dat het bloed niet terugstroomt. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, zakt het bloed door de zwaartekracht naar beneden in de ader. Hierdoor wordt de ader uitgerekt en ontstaan er spataderen. 

Op dit moment zijn er verschillende behandelingen mogelijk bij spataderen in de grote oppervlakkige ader in het been. De ader kan met een operatie verwijderd worden of de ader kan met behulp van een laser of geluidsgolven worden verhit, waardoor hij dicht gaat zitten. Bij Rijnstate is de behandeling met geluidsgolven op dit moment de standaard behandeling.

Een nieuwere behandeling is de ClariVein-behandeling. Bij deze behandeling beschadigen we de binnenkant van de vaatwand met een ronddraaiende draad en tegelijkertijd spuiten we een vloeistof tegen de vaatwand die werkt als een lijm. De ader wordt hierdoor aan elkaar geplakt en gaat dicht zitten. Het voordeel van deze techniek is dat een narcose of een verdoving niet meer nodig is. Ook heeft u minder last van vervelende bijwerkingen, zoals pijn of bloeduitstortingen.

Wat is het doel van het onderzoek?

Bij dit onderzoek kijken we of de nieuwe ClariVein-behandeling net zo goed werkt als de standaard behandeling met geluidsgolven. Ook onderzoeken we of patiënten die behandeld worden met de ClariVein-behandeling minder last hebben van bijwerkingen, zoals pijn of bloeduitstortingen.

Wat houdt meedoen in?

Dit onderzoek gebeurt in meerdere ziekenhuizen. Deelnemende patiënten worden door een loting verdeeld in twee groepen. De ene groep krijgt de standaard behandeling met geluidsgolven, de andere groep krijgt de nieuwe ClariVein-behandeling.

Meteen na de behandeling vragen wij u om twee weken lang een pijnscore bij te houden. Na de behandeling doen we, naast de standaard controle-echo, drie keer een extra echo-onderzoek. Dit doen we een jaar, twee jaar en vijf jaar na de behandeling. Ook vragen we u om voor de operatie een vragenlijst over uw spataderen in te vullen.

Na de behandeling hebben alle patiënten na een maand, een jaar, twee jaar en vijf jaar een controle op de polikliniek. Voor iedere controle vragen wij u opnieuw om de vragenlijst in te vullen. Daarnaast willen we graag weten of u in de twee weken na de behandeling pijn heeft en hoe erg deze is. U krijgt een formulier mee waarop u dit kunt aangeven.

Een erkende medisch-ethische toetsingscommissie heeft het onderzoek beoordeeld en goedgekeurd.

Wie kan er meedoen?

Patiënten met spataderen in de grote oppervlakkige ader en hiervoor nog niet eerder behandeld zijn.

Lees meer over dit onderzoek

Welke ziekenhuizen doen er mee aan dit onderzoek?

  • Rijnstate, Arnhem
  • St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
  • OLVG, Amsterdam
  • BovenIJ ziekenhuis, Amsterdam
  • UMCG, Groningen.

Dit onderzoek wordt gecoördineerd door Rijnstate en St. Antonius Ziekenhuis.

Heeft u nog vragen?

Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij de onderzoeksgroep van het Rijnstate Vasculair Centrum.

E-mailadres: vascularsurgery@rijnstate.nl
Telefoonnummer: 088 - 005 7282

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
'MOCA is de meest patiëntvriendelijke behandeling tegen spataderen'
Vaatchirurg Michel Reijnen met patiënte in het vaatlab

Al zes keer eerder was Alie van Aken (82) geopereerd aan spataderen. Maar de laatste behandeling bij Rijnstate was de enige die geen pijn deed. "MOCA (ClariVein) is de meest patiëntvriendelijke behandeling die ik heb meegemaakt." 

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: