Onderzoek spataderen
Laatste informatie over het coronavirus

Onderzoek naar spataderen: MARADONA-studie

In het bloedvat zitten kleppen die er voor zorgen dat het bloed niet terugstroomt. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, zakt het bloed door de zwaartekracht naar beneden in de ader. Hierdoor wordt de ader uitgerekt en ontstaan er spataderen. Op dit moment zijn er verschillende behandelingen mogelijk bij spataderen in de grote oppervlakkige ader in het been. De ader kan met een operatie verwijderd worden of de ader kan met behulp van een laser of geluidsgolven worden verhit, waardoor hij dicht gaat zitten. De behandeling met geluidsgolven (radiofrequente ablatie ofwel RFA) was de standaardbehandeling bij spataderen bij Rijnstate. 

Waarom het MARADONA-onderzoek?

Een nieuwere behandeling is de mechanochemische ablatie (MOCA) ofwel ClariVein-behandeling. Bij deze behandeling beschadigen we de binnenkant van de vaatwand met een ronddraaiende draad en tegelijkertijd spuiten we een vloeistof tegen de vaatwand die werkt als een lijm. De ader wordt hierdoor aan elkaar geplakt en gaat dicht zitten. Het voordeel van deze techniek is dat een narcose of een verdoving niet meer nodig is. Ook heeft u minder last van vervelende bijwerkingen, zoals pijn of bloeduitstortingen.

In het MARADONA-onderzoek wordt de MOCA vergeleken met de standaardbehandeling van spataderen, waarbij we gebruik maken van geluidsgolven (radiofrequente ablatie, RFA).

Wat is het doel van het onderzoek?

Bij dit onderzoek kijken we of de nieuwe MOCA-behandeling net zo goed werkt als de standaardbehandeling met geluidsgolven (RFA). Ook onderzoeken we of patiënten die behandeld worden met MOCA minder last hebben van bijwerkingen, zoals pijn of bloeduitstortingen.

Welke ziekenhuizen doen er mee aan dit onderzoek?

  • Rijnstate, Arnhem*
  • St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein*
  • OLVG, Amsterdam
  • BovenIJ ziekenhuis, Amsterdam
  • UMCG, Groningen.

* coördinerend ziekenhuis

Wat zijn de eerste resultaten van het onderzoek?

Vanaf eind 2012 hebben 209 patiënten met de studie meegedaan. De ene helft kreeg de standaardbehandeling RFA, de andere helft de behandeling via MOCA. Dit werd door loting bepaald. Daarna hebben we vijf jaar gevolgd hoe het met de patiënten gaat. De gegevens na de eerste twee jaar zijn nu geanalyseerd. We kunnen concluderen dat de behandeling met MOCA even goede klinische resultaten geeft als de behandeling met RFA. De MOCA heeft daarnaast als voordeel dat patiënten de eerste twee weken na de behandeling minder pijn hadden. Het nadeel van de MOCA was dat het een enkele keer niet lukte om de spatader te behandelen. Dan kan altijd de RFA nog geprobeerd worden. Ook waren er na de MOCA meer patiënten dan na RFA waarbij de behandelde spatader weer (meestal gedeeltelijk) open ging.

Patiënten krijgen bij Rijnstate nu de keuze welke behandeling ze willen, de MOCA of RFA. In 2020 verwachten we de resultaten na vijf jaar te kunnen publiceren.

Heeft u nog vragen?

Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij de onderzoeksgroep van het Rijnstate Vasculair Centrum.

E-mailadres: vascularsurgery@rijnstate.nl
Telefoonnummer: 088 - 005 7282

Publicaties

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
'MOCA is de meest patiëntvriendelijke behandeling tegen spataderen'
Vaatchirurg Michel Reijnen met patiënte in het vaatlab

Al zes keer eerder was Alie van Aken (82) geopereerd aan spataderen. Maar de laatste behandeling bij Rijnstate was de enige die geen pijn deed. "MOCA (ClariVein) is de meest patiëntvriendelijke behandeling die ik heb meegemaakt." 

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: