Specialismen
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Medische psychologie

De medische psychologie onderzoekt en behandelt de relatie tussen lichamelijke klachten en de psychische oorzaken en gevolgen daarvan. Als u wordt behandeld in één van onze ziekenhuizen, dan kan uw behandelend arts in overleg met u een psycholoog inschakelen. U kunt ook zelf aan uw behandelend arts vragen een psycholoog in te schakelen.

Geen duidelijke diagnose

De psycholoog kan bijvoorbeeld worden ingeschakeld als de arts geen duidelijke diagnose kan stellen op grond van uw klachten of als de ingestelde behandeling te weinig resultaat oplevert. Er volgt dan een onderzoek naar eventuele andere factoren, die invloed hebben op de klachten, de ziekte of het herstel.

Overwinnen van problemen

De psycholoog kan ook behulpzaam zijn bij het overwinnen van problemen die samenhangen met de ziekte, opname of behandeling. U kunt daarbij denken aan angst, spanning, omgaan met pijn of het verwerken van een trauma. Ook kan de psycholoog worden gevraagd een (test)onderzoek te doen naar bijvoorbeeld geheugen- of concentratiemoeilijkheden.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Caren de Graaf in gesprek met patient aan tafel
Woorden doen ertoe

“Waar zijn mijn woorden? Waar zijn woorden voor mij, nu ik ziek ben? Hoe benoem ik wat er is gebeurd, wat ik voel? Wat voel ik eigenlijk? Ik voel mij kwetsbaar in contact. Hoe kijk jij naar mij?”

“Mijn lief, wat moet ik nu zeggen? Wat wil je? Wat gaat er in je om? Mijn gedachten en emoties lopen door elkaar. Er komt veel op jou en op mij af.”

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: