Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Longkanker

Wat is longkanker?

Kanker ontstaat doordat cellen zich ongeremd gaan delen. Op de plek in uw lichaam waar dit gebeurt, ontstaat een tumor (gezwel). Bij longkanker gebeurt dat in de longen. Longkanker is een ernstige ziekte. Meestal wordt de ziekte pas laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin nog weinig klachten geeft. De diagnose komt hierdoor vaak onverwacht.

Wat is de oorzaak?

Roken en meeroken vergroten het risico op longkanker. 85 procent van de mensen met longkanker heeft ooit gerookt. Ook zijn er andere schadelijke stoffen die het risico op kanker kunnen vergroten. 

Kunt u longkanker voorkomen? 

Longkanker komt in 90 procent van de gevallen door roken. Om het risico op longkanker te verkleinen, raden wij u aan om te stopen met roken. Ook bij uitgezaaide longkanker is stoppen met roken nog zinvol.

Hoe herken ik longkanker?

Klachten die kunnen optreden bij longkanker zijn kortademigheid, aanhoudende prikkelhoest, bloed ophoesten, terugkerende longontsteking of ontsteking aan de luchtwegen (deze gaan niet over met antibiotica), heesheid of pijnklachten. Ook komen meer algemene klachten voor, zoals moeheid, gewichtsverlies en minder eetlust.

Wanneer u één of meerdere klachten heeft, kunt u altijd een afspraak met uw huisarts maken. De huisarts onderzoekt u en laat zo nodig een longfoto maken. Als de huisarts vermoedt dat u longkanker heeft, verwijst hij u door naar de longarts.

Lees meer over de kwaliteit van longkankerzorg bij Rijnstate

Patiëntervaringen

‘Een vast aanspreekpunt maakt de bezoekjes aan het ziekenhuis leuker’

Als je de diagnose 'longkanker' krijgt, is dat natuurlijk schrikken. Toch blijft Gonny Munk (70) positief, en probeert ze haar leven zo normaal mogelijk te leiden. Haar vaste aanspreekpunt op de afdeling Longoncologie maakt het ziekenhuisbezoek er ook leuker op.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Rijnstate Oncologisch Centrum geeft inzicht in kwaliteitscijfers 2020

Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.

Lees meer
Cellen bij immunotherapie
Rijnstate breidt 'immunotherapie thuis' uit bij longkanker

In Rijnstate kunnen patiënten met uitgezaaide longkanker al geruime tijd immunotherapie thuis krijgen. Sinds deze week breiden we de mogelijkheden hiervoor uit. Naast het middel nivolumab is het sinds vandaag mogelijk om immunotherapie thuis toegediend krijgen met het middel pembrolizumab. Daardoor kunnen nog meer mensen profiteren van thuisbehandeling.

Lees meer

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: