1. Longkanker
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Longkanker

Wat is longkanker?

Longkanker is een tumor die ontstaat in de long. Door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval, ontstaan er veranderingen in het genetisch materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor raakt de celdeling ontregeld en ontstaat er een ongeremde celdeling. Deze ongeremde celdeling leidt tot de groei van een tumor in de long. Van de longtumor kunnen cellen losraken en via het bloed of lymfevocht op een andere plek in het lichaam komen en daar uitgroeien tot uitzaaiingen van longkanker. Longkanker zaait vaak uit naar de lymfeklieren gelegen in het gebied tussen de longen of naar andere organen als de lever, bijnieren, botten, hersenen en de andere long. De belangrijkste oorzaak van longkanker is roken. Maar ook mensen die nooit hebben gerookt, kunnen longkanker krijgen.

Is alle longkanker hetzelfde?

Longkanker wordt onderverdeeld in niet-kleincellige en kleincellige longkanker. Bij elk type longkanker is er verschil in de manier waarop en het tempo waarin de tumor groeit en de mate waarin uitzaaiingen kunnen optreden. De behandeling hangt af van het type longkanker, de uitgebreidheid van de longkanker en uw algehele lichamelijke conditie.

Is longkanker te voorkomen? 

Longkanker komt in 90 procent van de gevallen door roken. Om het risico op longkanker te verkleinen, raden wij u aan om te stopen met roken. Ook als sprake is van uitgezaaide longkanker is stoppen met roken nog zinvol.

Hoe herken ik longkanker?

Klachten die kunnen optreden bij longkanker zijn kortademigheid, aanhoudende hoestklachten, bloed ophoesten, terugkerende longontsteking, heesheid of pijnklachten. Ook meer algemene klachten als moeheid, gewichtsverlies en een verminderde eetlust komen voor bij longkanker.

Wanneer u één of meerdere klachten heeft, kunt u altijd een afspraak met uw huisarts maken. De huisarts onderzoekt u en laat zo nodig een longfoto maken. Als de huisarts vermoedt dat u longkanker heeft, verwijst hij u door naar de longarts.

Lees meer over de kwaliteit van longkankerzorg bij Rijnstate

Onze cijfers op een rij

316
Patiënten
99
Operaties
124
Immunotherapie behandelingen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Balie Oncologisch Centrum
Rijnstate geeft patiënt inzicht in kwaliteitscijfers 2018 Oncologisch Centrum

Begin juli hebben we de kwaliteitscijfers van 2018 voor prostaatkanker, longkanker, borstkanker en maagkanker op onze website gepubliceerd. Daarmee hebben patiënten en hun naasten inzicht in de kwaliteit van de oncologische zorg. Het gaat om de patiëntervaringen, het aantal uitgevoerde behandelingen, wachttijden voor de start van een behandeling en behandelresultaten zoals complicaties en achtergebleven kankerweefsel na een operatie.

Lees meer
Cellen bij immunotherapie
Rijnstate breidt 'immunotherapie thuis' uit bij longkanker

In Rijnstate kunnen patiënten met uitgezaaide longkanker al geruime tijd immunotherapie thuis krijgen. Sinds deze week breiden we de mogelijkheden hiervoor uit. Naast het middel nivolumab is het sinds vandaag mogelijk om immunotherapie thuis toegediend krijgen met het middel pembrolizumab. Daardoor kunnen nog meer mensen profiteren van thuisbehandeling.

Lees meer
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Immunotherapie thuis nu ook bij nierkanker

Patiënten van Rijnstate met nierkanker kunnen sinds kort hun immunotherapiebehandeling thuis toegediend krijgen. Behalve dat de behandeling in hun eigen, vertrouwde omgeving plaats kan vinden, scheelt dit heen en weer rijden naar het ziekenhuis. Landelijk loopt Rijnstate voorop in het thuis behandelen met immunotherapie. We bieden deze service al langer bij longkanker.

Lees meer

Onze specialismen

voor deze aandoening

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.