Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Longkanker

Wat is longkanker?

Kanker ontstaat doordat cellen zich ongeremd gaan delen. Op de plek in uw lichaam waar dit gebeurt, ontstaat een tumor (gezwel). Bij longkanker gebeurt dat in de longen. Longkanker is een ernstige ziekte. Meestal wordt de ziekte pas laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin nog weinig klachten geeft. De diagnose komt hierdoor vaak onverwacht.

Wat is de oorzaak?

Roken en meeroken vergroten het risico op longkanker. 85 procent van de mensen met longkanker heeft ooit gerookt. Ook zijn er andere schadelijke stoffen die het risico op kanker kunnen vergroten. 

Kunt u longkanker voorkomen? 

Longkanker komt in 90 procent van de gevallen door roken. Om het risico op longkanker te verkleinen, raden wij u aan om te stopen met roken. Ook bij uitgezaaide longkanker is stoppen met roken nog zinvol.

Hoe herken ik longkanker?

Klachten die kunnen optreden bij longkanker zijn kortademigheid, aanhoudende prikkelhoest, bloed ophoesten, terugkerende longontsteking of ontsteking aan de luchtwegen (deze gaan niet over met antibiotica), heesheid of pijnklachten. Ook komen meer algemene klachten voor, zoals moeheid, gewichtsverlies en minder eetlust.

Wanneer u één of meerdere klachten heeft, kunt u altijd een afspraak met uw huisarts maken. De huisarts onderzoekt u en laat zo nodig een longfoto maken. Als de huisarts vermoedt dat u longkanker heeft, verwijst hij u door naar de longarts.

Lees meer over de kwaliteit van longkankerzorg bij Rijnstate

Patiëntervaringen

‘Een vast aanspreekpunt maakt de bezoekjes aan het ziekenhuis leuker’

Als je de diagnose 'longkanker' krijgt, is dat natuurlijk schrikken. Toch blijft Gonny Munk (70) positief, en probeert ze haar leven zo normaal mogelijk te leiden. Haar vaste aanspreekpunt op de afdeling Longoncologie maakt het ziekenhuisbezoek er ook leuker op.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: