1. Knieartrose
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Knieartrose

Het kraakbeen van uw kniegewricht kan worden aangetast door slijtage (artrose). Dit leidt tot pijn, kraken en functievermindering in uw knie. De knie kan ook stijf worden. De behandeling van knieartrose bestaat meestal uit medicatie en/of fysiotherapie en advies over leefregels. Ook kunt u bij een afwijkende kniestand (O- of X-benen) een zooltje of kniebrace voorgeschreven krijgen. Bij ernstige artrose kan een operatie uitgevoerd worden, waarbij u een kunstknie (knieprothese) krijgt geïmplanteerd.

Risicogroepen

Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Hoe artrose ontstaat is niet precies bekend. Verschillende factoren zijn daarop van invloed. Mogelijke oorzaken:

  • een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de knie;
  • aangeboren afwijkingen;
  • langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk);
  • reumatoïde artritis.

Knieartrosepoli

De speciale knieartrosepoli is er voor patiënten met artrose in de knie die nog niet toe zijn aan een knieprothese. In Rijnstate Arnhem worden patiënten met artrose in de knie tijdens de knieartrosepoli onderzocht, behandeld en begeleid door een vakkundig knieartroseteam. Dit knieartroseteam bestaat uit een orthopedisch chirurg en een verpleegkundig specialist of een arts-assistent orthopedie. Door middel van een behandelplan schrijft het knieartroseteam u de therapie voor die het beste bij u past. Voor oefentherapie werkt Rijnstate Arnhem nauw samen met Sport Medisch Centrum Papendal. Sport Medisch Centrum Papendal heeft speciaal voor patiënten met knieartroseklachten een oefenprogramma ontwikkeld.

Knieprothese: een operatieve behandeling

Soms is een operatie de enige oplossing. Dat heeft onder andere te maken met de mate van artrose, of medicijnen en fysiotherapie nog verlichting brengen en of de beweeglijkheid afneemt. De orthopedisch chirurg adviseert u dan om het versleten gewricht te laten vervangen door een kunstgewricht, ofwel een knieprothese. Het doel van het implanteren van een knieprothese is:

  • het verminderen van pijn en het verbeteren van kwaliteit van leven;
  • het herstellen van het functieverlies van uw knie;
  • het corrigeren van eventuele vergroeiingen, bijvoorbeeld O- of X-benen.

Lees meer over de implantatie van een knieprothese.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.