Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Kunstmatige inseminatie met donorsperma

Bent u onder behandeling in Rijnstate, dan kunt u bij een positieve LH-test contact opnemen met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde zoals vermeld op het instructieformulier kunstmatige inseminatie met ingevroren sperma (KID/KIE) We bespreken die dag dan met u of de KID-behandeling kan plaatsvinden. 

Let op: als u voor een inseminatie naar het ziekenhuis komt, komt u alleen, zoals nu voor alle patiënten bij Rijnstate geldt. Als u klachten heeft die kunnen wijzen op corona mag u niet naar het ziekenhuis komen. Gesprekken met uw arts vinden telefonisch plaats.

Wat is kunstmatige inseminatie met donorsperma?

Soms lukt het niet om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) kan dan een optie zijn. Rijnstate Arnhem beschikt over een eigen spermabank. Donorsperma kan zowel voor inseminaties als voor IVF en/of ICSI worden gebruikt.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Kunstmatige inseminatie met donorsperma wordt bij drie doelgroepen toegepast:

  • Vrouwen in een heteroseksuele relatie, waarbij de man te weinig of geen zaadcellen heeft of indien er sprake is van een ernstige erfelijke ziekte;
  • Vrouwen in een lesbische relatie;
  • Alleenstaande vrouwen.

In verband met de verminderde zwangerschapskans bij een toename van de leeftijd en onze wachttijd, mag u zich bij ons aanmelden tot en met uw 38e levensjaar. Als u in behandeling bent kunnen wij u behandelen tot en met uw 42e levensjaar.

De inseminatie

Aan de hand van een ovulatietest (een urine- of bloedtest om het moment van de ovulatie te bepalen) kan worden voorspeld of binnen 24 uur de eisprong te verwachten is. Wanneer de ovulatietest positief is, wordt de dag erna het sperma geïnsemineerd. Bij de inseminatie wordt met een spuitje en een dunne flexibele canule sperma in de baarmoederhals of laag in de baarmoeder gebracht. De behandeling duurt meestal maar enkele minuten.

Bij vrouwen met een onregelmatige cyclus zullen we eerst met behulp van een hormoonbehandeling zorgen dat er eisprong gaat optreden (zie ovulatie-inductie).

Treedt er na een aantal behandelingen geen zwangerschap op, dan zal besproken worden op welke wijze de behandeling het beste kan worden voortgezet. Na zes inseminaties volgt altijd een evaluatiegesprek met uw hoofdbehandelaar. In dit gesprek worden alle facetten van de behandeling en eventueel vervolgonderzoek naar de doorgankelijkheid van de eileiders besproken. Afhankelijk van uw leeftijd en uw kans op zwangerschap zal het vervolgtraject na zes en twaalf inseminaties met u worden besproken. Dit kan zijn IVF of ICSI met behulp van donorsperma.

Uiteraard stopt de behandeling bij het ontstaan van een zwangerschap. Als u zwanger raakt, kan er sperma van uw donor voor u worden bewaard. Op die manier is in de toekomst een nieuwe zwangerschap van dezelfde donor mogelijk. Dit zelfde kan ook bij lesbische paren, waarbij de partner probeert later van dezelfde donor zwanger te worden. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarin het niet mogelijk is om dezelfde donor voor een volgende zwangerschap te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de donor onverhoopt stopt met doneren van sperma. We kunnen u daarom niet garanderen dat u zeker een volgend kind van dezelfde donor kunt krijgen. Het is wel onze intentie om dit mogelijk te maken.

Aanmelden en gang van zaken

Om u aan te melden voor kunstmatige inseminatie met donorsperma is een verwijsbrief van uw huisarts aan te raden, zodat de medische kosten vergoed worden door uw verzekeraar (met uitzondering van de rietjes met sperma, die worden niet vergoed door de verzekeraar). In Rijnstate Arnhem wordt niet geselecteerd op basis van woonplaats. Rijnstate Arnhem heeft een wachttijd voor het eerste gesprek met een gynaecoloog. Daarna komt u op een tweede wachtlijst te staan voor een donormatchingsgesprek. De wachttijd is één tot twee jaar voor beide wachtlijsten. Lees meer over aanmelden en de gang van zaken bij een KID.

 

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Specialisten lopen op de brug in het Atrium Arnhem
Toelichting op administratie KID (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma)

In het afgelopen jaar hebben we moeten constateren dat onze oude administratie rondom de behandeling Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) niet op orde en niet volledig is. Er zijn bij spermadonoren, ouders en kinderen vragen die wij hierdoor helaas niet (met zekerheid) kunnen beantwoorden. Wij betreuren dat ten zeerste. Wij doen wat we kunnen om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven aan alle betrokkenen. Hieronder vindt u een toelichting op de situatie.

Lees meer

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Voortplantingsgeneeskunde is één van de bijzondere expertisegebieden van Rijnstate. Wij bieden alle vruchtbaarheidsbehandelingen aan met aandacht voor uw persoonlijke situatie en wensen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: