Veelgestelde vragen
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Laatste informatie over het coronavirus

Kanker en het coronavirus

Ook in deze periode gaan de behandelingen van patiënten door. We willen daarbij het risico voor patiënten om in aanraking te komen met het coronavirus zo klein mogelijk maken. Dit doen wij door het aantal bezoeken van een patiënt aan het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. Een afspraak zal daarom vaker telefonisch of via een video- afspraak plaatsvinden en controles worden soms uitgesteld. Dit doen we alleen als het voor uw kankerbehandeling veilig is.

Als uw afspraak wijzigt, krijgt u van ons per brief, telefonisch of via Mijn Rijnstate een bericht. We adviseren u om regelmatig uw afspraken in Mijn Rijnstate te controleren.

Heeft u een afspraak op de polikliniek? Lees dan de informatie op de pagina Een afspraak op de polikliniek goed door, voordat u naar het ziekenhuis komt. Op de Dagbehandeling komt u zonder begeleider, tenzij anders met u is afgesproken.

Het bezoekersbeleid is aangepast. Tussen 18.00 en 20.00 uur is er op de meeste afdelingen één bezoeker per patiënt welkom. Bekijk hier de actuele informatie over de bezoekregels en bezoektijden.

Rijnstate neemt in verband met het coronavirus extra voorzorgmaatregelen om uzelf, onze patiënten, bezoekers en medewerkers te beschermen. Dit betekent onder andere dat we ernaar streven het aantal bezoeken aan het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken als dit niet strikt noodzakelijk is.

Uw arts of verpleegkundig specialist heeft aangegeven dat uw gebruikelijke polikliniekbezoek veilig kan worden uitgesteld of omgezet in een telefonisch consult of een video-afspraak. We hebben daarom uw huidige afspraak veranderd.

Wanneer u lichamelijke klachten heeft waar u bezorgd over bent of andere vragen heeft, verzoeken wij u om een belafspraak aan te vragen via telefoonnummer 088 - 005 3030 of uw behandelend arts een bericht te sturen via Mijn Rijnstate.

Het is normaal dat u zich zorgen maakt in deze uitzonderlijke tijd, zeker als u daarnaast ook ziek bent. Het is goed om dit gevoel te delen met uw naasten, ook als u geen fysiek contact kunt hebben. Geef elkaar de ruimte om zorgen te delen en let een beetje op elkaar.

Daarnaast is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Zorg voor een normaal dagritme, gezond eten en voldoende slaap. Blijf ook bewegen, dit zorgt niet alleen voor een goede lichamelijke conditie, maar ook voor afleiding. De afdeling Fysiotherapie heeft een aantal tips op een rijtje gezet om in beweging te blijven. Kijk op de pagina van het Oncologisch Centrum onder het kopje Beweging. Daarnaast hebben zij ook nog een aantal tips om in beweging te blijven in tijden van corona.

Afleiding kunt u ook vinden in de vorm van een hobby, muziek luisteren, een film kijken of een boek lezen.

Bespreek uw zorgen ook met uw arts of verpleegkundige. Zij kunnen u gerichte informatie geven over uw specifieke situatie en daarmee misschien al een deel van uw zorg wegnemen. Ook als u toch wat extra ondersteuning kunt gebruiken, bijvoorbeeld van een geestelijk verzorger of maatschappelijk werker, kunnen zij dit voor u regelen.

Omdat kwetsbare personen meer risico hebben om ziek te worden door het coronavirus, willen wij bij onze patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner maken. Zo bent u ook beter beschermd tegen de gevolgen van het coronavirus.

We wegen het risico van een verminderde afweer door de behandeling af tegen de winst die de behandeling oplevert. Dit betekent dat we soms andere kuren zullen geven, kuren zullen overslaan of een behandeling zullen uitstellen. We doen dit alleen als we denken dat we de kanker zo nog steeds goed kunnen behandelen. Dat wordt per patiënt door de behandelaar zorgvuldig beoordeeld. Als uw behandeling wijzigt, krijgt u bericht van uw behandelaar.

Per patiënt wordt zorgvuldig beoordeeld wat voor hem of haar de beste keuze is. Uw eigen arts of verpleegkundig specialist zal met u bespreken wat dit voor u persoonlijk betekent en samen met u besluiten wat voor u de beste keuze is.

Nee, het risico om het coronavirus te krijgen is even groot. Om het risico zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat u zich aan de adviezen houdt van het RIVM. Als u eenmaal corona heeft, kunt u als gevolg van de kanker wel zieker worden dan uw leeftijdsgenoten.

Voor de meeste doelgerichte therapieën geldt dat er geen reden is om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt. Sommige doelgerichte therapieën, zoals niraparib, olaparib en palbociclib kunnen wel invloed hebben op uw weerstand.

Als u op dit moment deze medicatie krijgt, valt u in de categorie kwetsbare personen. Overleg met uw behandelend arts als u vragen heeft over de effecten van uw medicatie op uw weerstand.

Als u hormoontherapie krijgt, is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt op een infectie of ernstiger verloop van de infectie.

Als u op dit moment chemotherapie krijgt of dit 4 tot 6 weken geleden heeft gekregen, dan valt u in de categorie kwetsbare personen. Dit betekent dat u meer risico heeft om zieker te worden als u het coronavirus krijgt.

Ook patiënten die langdurig prednison gebruiken, worden als kwetsbaar beschouwd.

Als u alleen immunotherapie krijgt, is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt op een infectie of ernstiger verloop van de infectie.

Als u de immunotherapie in combinatie met chemotherapie krijgt, dan valt u wel in de categorie kwetsbare personen. Ook patiënten die langdurig prednison erbij gebruiken, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen van immunotherapie, worden als kwetsbaar beschouwd.

Omdat we veel vragen krijgen van patiënten over het middel bleomycine, gaan we hier specifiek in op dit middel.

Als u het middel bleomycine meer dan 6 weken geleden heeft gekregen, is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u meer risico heeft om het coronavirus te krijgen of er zieker hiervan te worden.

Als u op dit moment ook chemotherapie krijgt, of dit 4 tot 6 weken geleden heeft gekregen, valt u in de categorie kwetsbare personen en heeft u wel meer risico. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie