Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Botdichtheidsmeting (DEXA)

Binnenkort heeft u een DEXA-onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie Arnhem-Noord. Uw (huis)arts heeft u verteld waarom dit onderzoek nodig is. In deze informatie leggen wij uit hoe het onderzoek gaat. Lees alle informatie goed door. Het kan zijn dat de uitvoering in uw situatie iets afwijkt.

  • Onder tabblad "Afspraken" ziet u wanneer en waar (in welk ziekenhuis) wij u verwachten.
  • Onder tabblad "Vragenlijsten" kunt u vanaf 14 dagen voor het onderzoek de in te vullen vragenlijst vinden

Doel van het onderzoek

Met een botdichtheidsmeting (DEXA) wordt gekeken naar de stevigheid van de botten in de rug en de heupen om botontkalking (osteoporose) op te sporen.

Voorbereiding

  • Wilt u de bijbehorende vragenlijst invullen? Deze kunt u vanaf 14 dagen voor het onderzoek vinden onder tabblad "Vragenlijsten".
  • Als u in de week voorafgaande aan dit onderzoek een maag- of darmonderzoek met röntgencontrastmiddel heeft ondergaan, kan de botdichtheidsmeting niet plaatsvinden. Wilt u ons dan bellen om een nieuwe afspraak te maken?
  • Als u een handicap heeft en u verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen, verzoeken wij u dit van tevoren aan ons te melden (tel 088 - 005 6067). Wij zullen proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden, door bijvoorbeeld extra tijd voor het onderzoek in te plannen. Het gebruik van een tillift is niet mogelijk bij dit onderzoek (deze past niet onder het apparaat). 

Het onderzoek 

De laborant zal de ingevulde vragenlijst doornemen. Voordat het onderzoek begint, wordt u gewogen en uw lengte gemeten. Uw lengte en gewicht en de gegevens uit de vragenlijst zijn nodig voor het beoordelen van de resultaten van het onderzoek.

Niet strak zittende kleding en/of kleding zonder metaal kunt u aanhouden.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Een scanner beweegt boven uw lichaam en meet hoeveel straling wordt opgenomen door de verschillende weefsels. De computer registreert de gegevens en berekent daarmee de botmassa. Zo kan de arts een beeld krijgen van de dichtheid van het bot. Tijdens de meting moet u zo stil mogelijk blijven liggen.

Er worden een aantal metingen gedaan:

  • in zijligging van uw hele rug
  • in rugligging van de onderste wervels > hiervoor krijgt u een hoog blok onder uw knieën, zodat uw rug plat komt te liggen
  • in rugligging een meting van elke heup > hiervoor wordt een steun tussen de enkels geplaatst om de benen iets te spreiden. De voeten worden met behulp van klittenband vastgelegd, zodat de heupen in de juiste stand liggen. 

Het totale onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek maar heel weinig röntgenstraling en niet meer dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Borstvoeding is geen probleem.

De uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate Arnhem, afdeling Nucleaire Geneeskunde: 088 - 005 6067

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: