Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

MRI hersenen bij kinderen

Binnenkort heeft u een MRI-onderzoek. Uw (huis)arts heeft u verteld waarom dit onderzoek nodig is. In deze informatie leggen wij uit hoe het onderzoek gaat. Lees alle informatie goed door. Het kan zijn dat de uitvoering in uw situatie iets afwijkt.

  • Onder tabblad "Afspraken" ziet u wanneer en waar (in welk ziekenhuis) wij u verwachten.
  • Onder tabblad "Vragenlijsten" kunt u vanaf 14 dagen voor het onderzoek het in te vullen veiligheidsformulier vinden

Let op!

  • Bij dit onderzoek hoort een veiligheidsformulier (vragenlijst) voor uw kind en de begeleider: graag z.s.m. invullen als u via de mail bericht heeft ontvangen dat de vragenlijsten voor u klaar staat
  • Neem metaalvrije kleding mee (met lange mouwen en lange pijpen) voor uw kind en de begeleider, geschikt is om tijdens het MRI-onderzoek te dragen

Als u niet goed voorbereid naar het onderzoek komt, kan het zijn dat het onderzoek niet door kan gaan. 

Hoe gaat de MRI scan? 

MRI is een methode om organen en weefsels in het lichaam zichtbaar te maken.
Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven (bij een MRI-scan gebruiken we geen röntgenstraling). Er worden signalen in het lichaam opgewekt en opgevangen door een soort antenne. De computer zet deze signalen om in beelden.

Voor het onderzoek ligt uw kind op een onderzoekstafel. Het hoofd ligt in een steun. Deze tafel schuift voor het maken van de beelden in een soort "tunnel" (met een doorsnede van ongeveer 70 cm), zodat het hoofd in het midden van het magnetische veld komt te liggen. De tunnel is aan beide kanten open. 

De uitvoering van een onderzoek bij kinderen is niet echt anders dan bij volwassenen.

  • Probeer uw kind voor te bereiden op het onderzoek.
  • Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren, dat het apparaat veel geluid maakt tijdens het onderzoek en dat stil liggen heel belangrijk is.
  • Als u en uw kind meer uitleg wensen over het onderzoek, kunt u een afspraak maken met onze medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ). Deze persoon kan uw kind helpen met de voorbereiding door fotomateriaal, oefenen met stil liggen, het geluid laten horen en eventueel de MRI-kamer laten zien. U kunt ons bellen voor een afspraak (tel. 088 - 005 8915)

Dag voor het onderzoek

U krijgt de dag voor het onderzoek een telefoontje van de verpleegkundige van de Dagbehandeling kinderen/jongeren. U hoort dan waar en wanneer (hoe laat) u in het ziekenhuis wordt verwacht.
Is uw kind niet fit of ziek, overleg dan even of het onderzoek door kan gaan. U kunt de Dagbehandeling kinderen/jongeren bereiken op telefoon 088 - 005 6953.

Voorbereiding thuis

Tijdens de voorbereiding op de scan mag u als ouder/verzorger meestal met uw kind mee in de MRI-ruimte.

We checken voor we beginnen of we het onderzoek bij uw kind veilig kunnen uitvoeren. Dit doen we aan de hand van twee veiligheidsformulieren: eentje voor uw kind en eentje voor de begeleider, die tijdens het onderzoek mee gaat in de MRI-ruimte. Via de mail krijgt u apart bericht wanneer deze veiligheidsformulieren (vragenlijsten) voor u klaar staan. Lees het veiligheidsformulier voor u en voor uw kind direct door en vul ze direct in. 

  • veiligheidsformulier voor uw kind: in sommige situaties vragen wij u ons zo spoedig mogelijk te bellen, zodat wij kunnen overleggen of het onderzoek door kan gaan
  • veiligheidsformulier voor u: in sommige situaties is het niet mogelijk om uw kind in de MRI ruimte te begeleiden

Omdat in de ruimte ook al het sterke magneetveld aanwezig is, gelden voor u vrijwel dezelfde voorbereidingen als voor uw kind. Dat betekent dat u en uw kind geen kleding kunnen dragen waarin metaal zit. Neem kleding mee die geschikt is om in de MRI-ruimte te kunnen dragen:

  • wel: metaalvrije kleding bijv. joggingbroek/legging/pyjamabroek met lange pijpen en shirt/dun truitje met lange mouwen
  • niet: kleding met rits, haakjes, knopen, glitters, lovers, opdruk, metalen delen
  • niet: dunne, dry-fit of elastische (sport)kleding (dit kan warm worden tijdens de scan)

Meenemen naar het ziekenhuis:

  • Metaalvrije kleding met lange mouwen en lange pijpen voor uw kind en voor de begeleider om te dragen tijdens het onderzoek
  • Heeft u de beide veiligheidsformulieren al ingevuld? (te vinden onder het tabblad "Te doen")

Infuus, ja of nee?

Als het MRI-onderzoek met een contrastvloeistof zal worden gedaan, dan is het nodig om een infuus in te brengen.

Nuchter, ja of nee?

Als met u is besproken dat uw kind sedatie met propofol krijgt, dan is het nodig dat uw kind nuchter komt. U heeft dan van uw behandelend arts al de folder "Sedatie met propofol bij een onderzoek of behandeling" ontvangen.

Als het onderzoek zonder “roesje” gedaan wordt, dan is nuchter komen niet nodig.

Uitvoering van het onderzoek

  • Als het onderzoek met een “roesje” wordt gedaan, dan kunt u bij uw kind blijven totdat uw kind slaapt. Tijdens het onderzoek kunt u op de gang wachten.
  • Als het onderzoek zonder “roesje” wordt gedaan mag u bij uw kind blijven tijdens het onderzoek. In sommige situaties, afhankelijk van de ingevulde vragenlijst, is het niet mogelijk om bij uw kind te blijven.

Voor we beginnen zullen we de ingevulde veiliegheidsformulieren van u en uw kind doornemen. Ook controleren we of u allebei metaalvrij de MRI-ruimte binnen gaat. Losse metalen voorwerpen, zoals bankpasjes, telefoon, sleutels of sieraden moeten in het kleedhokje achter blijven.

Tijdens het onderzoek draagt u ook allebei een koptelefoon en zo nodig extra oordopjes, in verband met de harde kloppende geluiden.

Om uw kind te helpen met stil liggen, maken we meestal gebruik van kussentjes. Als het mogelijk is, zit boven het hoofd van uw kind een spiegeltje. Via dit spiegeltje kan uw kind u zien tijdens het onderzoek. Er worden meestal meerdere scans gemaakt.

Het is van belang dat uw kind tijdens het onderzoek zo stil en ontspannen mogelijk blijft liggen. De foto's kunnen mislukken als uw kind beweegt.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Nazorg

Voor dit onderzoek is geen nazorg nodig.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Veiligheid in verband met het sterke magnetische veld

Verderop in deze informatie leggen we uit welke voorzorgsmaatregelen we treffen in verband met het sterke magnetische veld. Leest u deze a.u.b. goed door.

Radiogolven en magnetisch veld

Er zijn geen biologische effecten bekend van het gebruik van de MRI.

Zwangerschap en borstvoeding

In geval van mogelijke zwangerschap is het niet mogelijk om bij uw kind te blijven tijdens het uitvoeren van de MRI scan. Als het onderzoek onder een roesje (propofol) plaatsvindt, mag u bij kind blijven totdat hij/zijn slaapt. Daarna wordt u verzocht in de wachtruimte plaats te nemen.

Borstvoeding is geen probleem.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar de behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate afdeling Radiologie: 088 - 005 6139

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: