MRI van het hart tijdens inspanning

Onderzoek en nazorg

Veiligheidscheck

Nadat de laborant het digitaal ingevulde veiligheidsformulier heeft gecontroleerd, kunt u zich omkleden in een kleedhokje. Daar kunt u alle metalen voorwerpen achterlaten en uw kleding aantrekken die geschikt is om tijdens het onderzoek te dragen (zie Voorbereiding).

Voordat u de MRI-ruimte binnengaat, zal de laborant checken of alle metalen voorwerpen zijn verwijderd.

Het onderzoek

In de MRI-ruimte wordt u verzocht om op de rug op de onderzoekstafel te gaan liggen.

De laborant bevestigt elektroden op uw borstkas, om tijdens het onderzoek continu uw hartritme te kunnen registreren. Om één arm wordt een manchet geplaatst, waarmee we tijdens het onderzoek uw bloeddruk kunnen controleren. Er wordt een infuus ingebracht. In uw hand krijgt u een alarmbel.

Vervolgens wordt u op de onderzoekstafel zover in de MRI-scanner geschoven dat uw hart in het midden van de open tunnel ligt.

  • Er worden verschillende series foto’s gemaakt, waarbij u regelmatig wordt gevraagd uw adem in te houden.
  • Tijdens het maken van de foto’s hoort u het harde ratelende geluid.
  • Het is erg belangrijk dat u zo stil en ontspannen mogelijk blijft liggen tijdens het onderzoek. Beweging verstoort het onderzoek.

Na de eerste series foto’s wordt onder medisch toezicht medicatie in (Adenosine, Regadenoson of Dobutamine) ingebracht via het infuus, in ongeveer 4 minuten.

  • Adenosine, Regadenoson en Dobutamine zijn geneesmiddelen waarmee een inspanning wordt nagebootst. Dit veroorzaakt soms wat ongemak, zoals een lichte benauwdheid, pijn op de borst, moeheid, een warm gevoel, enzovoort. Deze klachten verdwijnen meestal binnen enkele minuten na het stoppen van het infuus.

Hierna worden weer series foto’s gemaakt.

Om de bloedvaten beter zichtbaar te maken op de MRI-scan spuiten we tijdens het onderzoek via het infuus een contrastvloeistof in. Het toegediende contrastmiddel kan soms bijwerkingen geven zoals een allergische reactie of misselijkheid. Dit kan tot enkele uren na het onderzoek optreden.

In het hoofdstuk Risico's en bijwerkingen vindt u meer informatie over het contrast en gebruikte medicatie, en de bijbehorende risico’s.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Nazorg

Na afloop van het onderzoek kunt u uw medicijnen weer gebruiken zoals die zijn voorgeschreven door uw arts.

Als u onverhoopt last heeft van misselijkheid door het toegediende contrast, adviseren wij u niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.

Verder is geen nazorg nodig voor dit onderzoek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: