MRI van de bovenbuik of dunne darm

Onderzoek en nazorg

Ananassap óf contrastvloeistof drinken

U komt nuchter naar het ziekenhuis (zie Voorbereiding). Soms is het nodig dat u vlak voor de start van het onderzoek bij ons iets drinkt. U hoort van ons of dit nodig is. Er zijn drie verschillende mogelijkheden:

  • U krijgt twee bekers ananassap. Dit vult de maag, zodat deze het onderzoek niet verstoort    óf
  • In de wachtkamer krijgt u een kan met 1000 ml contrastvloeistof. Het is belangrijk dat u dit in ongeveer 30 minuten opdrinkt. Door de contrastvloeistof kunnen we uw dunne darm op de scan beter zien    óf
  • Drinken van ananassap of een contrastvloeistof is niet nodig

Voor start van het onderzoek

De laborant controleert het digitaal ingevulde veiligheidsformulier.

De MRI trekt metalen voorwerpen aan. Metalen of magnetische voorwerpen mogen daarom niet mee in de MRI-ruimte. In het kleedhokje laat u alle metalen voorwerpen achter:

  • muntgeld/(bank)pasjes en uw parkeerkaartje
  • sieraden en piercings
  • sleutels, horloge, telefoon, bril, gehoorapparaat, losse gebitsprothese(n)
  • kleding met metaal (bijv. BH, broek met rits)

In het kleedhokje trekt u de meegebrachte kleding mee, die geschikt is om in de MRI te dragen (lange broek en shirt met lange mouwen zonder metaal)

Voordat u de MRI-ruimte naar binnen gaat zal de laborant checken of alle metalen voorwerpen zijn verwijderd

Het onderzoek

De laborant helpt u in de juiste houding op de onderzoekstafel en zorgt dat u zo comfortabel mogelijk ligt.

U krijgt een alarmbel en gehoorbescherming.

Daarna schuift de onderzoekstafel in de open “tunnel”. Er worden meerdere series foto’s gemaakt.

  • U hoort daarbij het harde, ratelende geluid van de scanner.
  • Het is erg belangrijk dat u tijdens het scannen zo stil en ontspannen mogelijk blijft liggen. Beweging zorgt voor onscherpe foto’s.
  • Via de intercom houdt de laborant contact met u

Variaties in het onderzoek

Dit onderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Ook is een combinatie van genoemde manieren mogelijk.

  1. met contrast: Soms krijgt u tijdens het onderzoek via een infuusnaaldje een contrastvloeistof toegediend. Hiermee kunnen we de organen en bloedvaten nog beter afbeelden. Het toegediende contrastmiddel kan in zeer zeldzame gevallen bijwerkingen veroorzaken, zoals een allergische reactie of misselijkheid. Dit kan tot enkele uren na het onderzoek optreden. Meer informatie over het contrast vindt u in het hoofdstuk Risico's en bijwerkingen.
  2. met Buscopan: Soms krijgt u ook via het infuusnaaldje een medicijn toegediend dat tijdelijk uw darmbeweging vermindert. Meer informatie over het contrast vindt u in het hoofdstuk Risico's en bijwerkingen.
  3. zonder bovengenoemde opties

Hoelang duurt het onderzoek?

De MRI-scan duurt ongeveer 30-45 minuten.

Let op: als u van te voren ananassap of contrastvloeistof moet drinken in de wachtkamer, dan bent u in totaal ongeveer anderhalf uur bij ons op de afdeling.

Nazorg

  • Als u contrastvloeistof heeft gedronken: contrastvloeistof heeft een laxerende werking. Wij raden u aan vóórdat u naar huis gaat, in het ziekenhuis, nog naar het toilet te gaan. Tot ongeveer 24 uur na het onderzoek kunt u last hebben van lucht in uw darmen, dunnere ontlasting en/of darmkramp.
  • Als u Buscopan heeft gekregen tijdens het onderzoek: het kan zijn dat u tijdelijk wazig ziet of duizelig bent. Wij adviseren u dan om niet zelf deel te nemen aan het verkeer na afloop van het onderzoek. De klachten zijn van voorbijgaande aard.

Verder is geen speciale nazorg nodig na afloop van dit onderzoek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: