Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

MRI van een gewricht

Binnenkort heeft u een MRI-onderzoek. Uw (huis)arts heeft u verteld waarom dit onderzoek nodig is. In deze informatie leggen wij uit hoe het onderzoek gaat. Lees alle informatie goed door. Het kan zijn dat de uitvoering in uw situatie iets afwijkt.

  • Onder tabblad "Afspraken" ziet u wanneer en waar (in welk ziekenhuis) wij u verwachten.
  • Onder tabblad "Vragenlijsten" kunt u vanaf 14 dagen voor het onderzoek het in te vullen veiligheidsformulier vinden

Let op!

Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale voorbereiding nodig. Lees daarom de voorbereiding goed door.

  • Bij dit onderzoek hoort een veiligheidsformulier (vragenlijst): graag z.s.m. invullen als u via de mail bericht heeft ontvangen dat de vragenlijst voor u klaar staat, ook als u het onderzoek al vaker heeft gehad. 
  • Neem metaalvrije kleding mee (met lange mouwen en lange pijpen), dat geschikt is om tijdens het MRI-onderzoek te dragen

Als u niet goed voorbereid naar het onderzoek komt, kan het zijn dat het onderzoek niet door kan gaan. 

MRI-onderzoek

Met een MRI-scan kunnen we weefsel en/of organen in beeld brengen. Dit doen we met geluidsgolven en (sterke) magnetische velden. Met hulp van een computer worden de signalen omgezet in beelden: zo krijgen we dwarsdoorsneden van het lichaam.

Bij een MRI-scan worden geen röntgenstralen gebruikt.

Voor het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Deze tafel schuift voor het maken van de beelden in een soort “tunnel” (met een doorsnede van ongeveer 70 cm), zodat het te onderzoeken lichaamsdeel in het midden van het magnetische veld komt te liggen. De tunnel is aan beide kanten open.

MRI scanner in Rijnstate

Belangrijk om te weten

  • Bij dit onderzoek hoort een veiligheidsformulier. U krijgt apart bericht via de mail wanneer het veiligheidsformulier (vragenlijst) voor u klaarstaat. Onder tabblad "Vragenlijsten" kunt het veiligheidsformulier vinden als dit voor u klaar is gezet. Vul het veiligheidsformulier direct in, ook als u het onderzoek al vaker heeft gehad. En bel ons direct als dat nodig is. 
  • Neem telefonisch contact met ons op als u een handicap heeft en u verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen.
  • Gebruikt u een pleister met een medicijn of glucosemeter (bijvoorbeeld een Free Style Libre pleister)? Deze pleister mag niet in de MRI. U moet de pleister voor het onderzoek verwijderen. Na het onderzoek mag u een nieuwe pleister opplakken. Als het medisch gezien mogelijk is mag u ons bellen ( tel. 008 - 005 6139) om uw afspraak te verzetten, zodat we de MRI kunnen plannen op de dag van de pleisterwissel.
  • Wilt u ons zo spoedig mogelijk melden als het onderzoek niet door kan gaan? Tel. 088 - 005 6139.

Voorbereiding op het onderzoek

  • Voor dit onderzoek kunt u normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.
  • Veiligheidsformulier invullen (te vinden onder tabblad "Vragenlijsten")

Meenemen naar uw afspraak

  • Uw Rijnstatekaart. Heeft u nog geen Rijnstatekaart? Neem een identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis en laat een Rijnstatekaart maken voor u naar de radiologie komt
  • Kleding die geschikt is om in de MRI-scanner te kunnen dragen. Dat is een shirt met lange mouwen en een lange broek. Deze kleding mag geen metalen onderdelen bevatten.

Welke kleding kan wel?

  • Metaalvrije kleding bijv. joggingbroek/legging/pyjamabroek met lange pijpen en shirt/dun truitje met lange mouwen

Welke kleding kan niet?

  • Niet: kleding met rits, haakjes, knopen, glitters, lovers, opdruk of andere metalen delen (dit verstoort de beeldvorming)
  • Niet: korte broek, t-shirt met korte mouwen (om te voorkomen dat blote huid elkaar of de scanner raakt; door verwarming tijdens het scannen kan dat pijnlijk zijn)
  • Niet: dunne, dry-fit of elastische (sport)kleding (deze kleding kan warm worden tijdens de scan)

Draag geen oogmake-up als u een onderzoek van hals of hoofd krijgt. Let op: permanente make-up korter dan zes weken geleden geplaatst kan uitlopen. Als u een tatoeage heeft: meldt dit voor het onderzoek aan de laborant.

Dag van het onderzoek

  • Kom op tijd: a.u.b.10 minuten voor uw afspraaktijd aanmelden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in daarop vermelde wachtkamer (In Zevenaar bij de balie melden).
  • Heeft u het veiligheidsformulier al ingevuld? (te vinden onder het tabblad "Vragenlijsten")

Inbrengen contrastmiddel

Voordat het MRI onderzoek kan beginnen, wordt eerst een contrastmiddel in de gewrichtsholte ingebracht. Dit is noodzakelijk om het gewricht goed te kunnen beoordelen. Dit wordt gedaan onder röntgendoorlichting.

Het gewricht (bijvoorbeeld uw pols, knie of heup) wordt met alcohol of jodium schoongemaakt. De radioloog spuit met een dun naaldje een contrastvloeistof in de gewrichtsholte. Op de monitor kan de radioloog met behulp van röntgenstraling zien of de contrastvloeistof goed in het gewricht zit. Hierna gaat u even terug naar de wachtkamer. U wordt snel opgeroepen om de MRI-scan te maken.

Voor start van het onderzoek

De laborant controleert het digitaal ingevulde veiligheidsformulier.

De MRI trekt metalen voorwerpen aan. Metalen of magnetische voorwerpen mogen daarom niet mee in de MRI-ruimte. In het kleedhokje laat u alle metalen voorwerpen achter:

  • muntgeld/(bank)pasjes en uw parkeerkaartje
  • sieraden en piercings
  • sleutels, horloge, telefoon, bril, gehoorapparaat, losse gebitsprothese(n)
  • kleding met metaal (bijv. BH, broek met rits)

In het kleedhokje trekt u de meegebrachte kleding aan, die geschikt is om in de MRI te dragen (lange broek en shirt met lange mouwen zonder metaal). Zakken moeten leeg zijn.

Voordat u de MRI-ruimte naar binnen gaat zal de laborant checken of alle metalen voorwerpen zijn verwijderd.

Het onderzoek

De laborant helpt u in de juiste houding op de onderzoekstafel en zorgt dat u zo comfortabel mogelijk ligt.

U krijgt een alarmbel en gehoorbescherming.

Daarna schuift de onderzoekstafel in de open “tunnel”. Er worden meerdere series foto’s gemaakt.

  • U hoort daarbij het harde, ratelende geluid van de scanner.
  • Het is erg belangrijk dat u tijdens het scannen zo stil en ontspannen mogelijk blijft liggen. Beweging zorgt voor onscherpe foto’s.
  • Via de intercom houdt de laborant contact met u

Soms is het nodig om via een infuus een contrastmiddel te geven om organen of bloedvaten extra goed zichtbaar te maken op de foto’s.

  • Het contrastmiddel kan soms bijwerkingen geven (misselijkheid of een allergische reactie). Dit kan ook nog enkele uren na het onderzoek optreden.

Hoelang duurt het onderzoek?

Voor het gehele onderzoek bent u ongeveer 75 minuten bij ons op de afdeling.

Nazorg

Wij adviseren u het gewricht niet zwaar te belasten totdat deze weer aanvoelt zoals voor het onderzoek. Meestal is dat 12 tot 24 uur.

Bij een onderzoek van de heup

Omdat er kortdurend sprake kan zijn van krachtsvermindering adviseren wij u niet zelf naar huis te rijden en voor vervoer te zorgen.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Enkele dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Risico's en bijwerkingen

De arts die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Arthrogram van de schouder

Als er een onderzoek van de schouder gedaan wordt is er, door de houding waarin de MRI gemaakt moet worden, een kleine kans op het uit de kom gaan van de bovenarm.

Infecties 

De behandeling vindt plaats onder schone omstandigheden. Dit betekent dat de punctieplaats voor start van de procedure ruim wordt gedesinfecteerd en steriele materialen worden gebruikt. Het risico op een eventuele infectie is erg klein.

Veiligheid in verband met het sterke magnetische veld

Bij MRI onderzoek gebruiken we een sterk magneetveld. Voor het menselijk lichaam is dit magneetveld onschadelijk. Dit sterke magneetveld kan wel gevaarlijk zijn als u metalen, elektronische of magnetische voorwerpen op of in het lichaam heeft. Ook kan metaal de beeldkwaliteit negatief beïnvloeden.

Wij willen voor de start van het onderzoek weten of er voor u risico's zijn om het MRI-onderzoek te ondergaan. Daarom vragen we aan u om een uitgebreide vragenlijst (het veiligheidsformulier) in te vullen. 

Radiogolven en magnetisch veld

Er zijn geen biologische effecten bekend van het gebruik van de MRI.

Röntgenstraling (doorlichting tijdens het inbrengen van de contrastvloeistof)

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Jodiumhoudend contrastmiddel

Om de gewrichtsruimte op de röntgenbeelden te kunnen zien, gebruiken we een jodiumhoudend contrastmiddel. Het jodiumhoudende contrast is een lichaamsvreemde stof en uw lichaam kan hierop reageren. Omdat dit contrastmiddel niet direct in de bloedbaan komt is de kans op bijwerkingen, zoals een allergische reactie of nierschade, heel erg klein. 

De risico's zijn groter als u in het verleden al eens een allergische reactie op jodiumhoudend contrast heeft gehad. Dit willen we dan uiteraard graag voor de start van het onderzoek weten. Wij verzoeken u dit te vermelden op het veiligheidsformulier.

Contrastmiddel (gadolinium)

Niet bij elk onderzoek wordt het contrastmiddel gadolinium gebruikt. De laborant zal u informeren of dit bij uw MRI-onderzoek nodig zal zijn. 

Wij noemen u alleen de meest voorkomende bijwerkingen.

  • In een klein aantal gevallen komt een deel van de vloeistof buiten het bloedvat terecht. Dit heeft meestal geen ernstige gevolgen.
  • In een klein aantal gevallen treedt een allergische reactie op het contrastmiddel op. Dit bestaat meestal uit niezen, galbulten of misselijkheid. Meestal behoeft dit geen verdere behandeling, maar mocht dit wel nodig zijn dan zullen we u daarin adviseren of begeleiden.
  • Bij een nog kleiner aantal patiënten treden zeer zeldzame bijwerkingen op. Als u dat wenst, kunt u een bijsluiter vragen van het contrastmiddel om u uitgebreid te informeren.

De risico’s zijn groter als u:

  • bekend bent met (ernstige) nierfunctiestoornis of in het verleden een nier- of levertransplantatie heeft gehad
  • in het verleden al eens een allergische reactie op MRI-contrastmiddel (gadolinium) heeft gehad

Dit willen we dan uiteraard graag voor de start van het onderzoek weten. Wij verzoeken u dit te vermelden op het veiligheidsformulier, dat u voor de start van het onderzoek invult.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Meldt u daarom a.u.b. voor het onderzoek als u zwanger bent of denkt te kunnen zijn.

Borstvoeding

Borstvoeding is geen probleem als u geen contrast heeft gekregen tijdens het onderzoek.
Als u wel contrast heeft gekregen kan dit in de borstvoeding terecht komen. Wij adviseren u tot 24 uur na het onderzoek de voeding af te kolven en weg te gooien. Daarna kunt u de borstvoeding hervatten.

Afmelden

Kan het onderzoek niet doorgaan? Laat dit snel aan ons weten! We maken zo nodig meteen een nieuwe afspraak.

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie. 
Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 6139.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: