Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde
Laatste informatie over het coronavirus

Drainage van de borst

Uw arts heeft met u besproken dat er vocht wordt weggezogen uit uw borst. In uw afspraakbevestiging ziet u wanneer en waar (in welk ziekenhuis) wij u verwachten.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!

Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale voorbereiding en nazorg nodig. 

Lees daarom de voorbereiding en de nazorg goed door.

Het onderzoek

Uw behandelend arts heeft u doorverwezen om op de afdeling radiologie vocht uit uw borst weg te zuigen onder echografische geleiding.Dit vocht kan verschillende oorzaken hebben:

Cyste

Een cyste is een met vocht gevulde holte. Deze kan ontstaan door verstopping van een afvoergangetje van een melkkliertje. Vooral wanneer een cyste op spanning staat is deze voelbaar als een gladde, ronde, stevige en beweeglijke afwijking.

Abces

Een abces is een ontsteking waarbij zich pussig materiaal ophoopt in de borst

Seroom (oude bloeding)

Een seroom is een ophoping van oud bloed in de borst, bijvoorbeeld door een operatie of een ongeval. Dit kan soms gaan ontsteken.

Het wegzuigen van het vocht kan verlichting van de pijnklachten geven. Nadat een cyste is leeggezogen kan de cyste zich soms toch weer vullen met vocht. Soms is opereren dan alsnog nodig.

Het weggenomen vocht uit een abces of seroom zal meestal in het laboratorium onderzocht worden, zodat we beter zicht krijgen op de oorzaak van de vochtophoping.

Verslag

De radioloog maakt een verslag van de procedure. Het verslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf het verslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als de behandeling niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie.
Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: