Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Drainage van de borst

Uw arts heeft met u besproken dat er vocht wordt weggezogen uit uw borst. In uw afspraakbevestiging ziet u wanneer en waar (in welk ziekenhuis) wij u verwachten.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!

Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale voorbereiding en nazorg nodig. 

Lees daarom de voorbereiding en de nazorg goed door.

Het onderzoek

Uw behandelend arts heeft u doorverwezen om op de afdeling radiologie vocht uit uw borst weg te zuigen onder echografische geleiding. Dit vocht kan verschillende oorzaken hebben:

 • Cyste: een cyste is een met vocht gevulde holte. Deze kan ontstaan door verstopping van een afvoergangetje van een melkkliertje. Vooral wanneer een cyste op spanning staat is deze voelbaar als een gladde, ronde, stevige en beweeglijke afwijking.
 • Abces: een abces is een ontsteking waarbij zich pussig materiaal ophoopt in de borst
 • Seroom (oude bloeding): een seroom is een ophoping van oud bloed in de borst, bijvoorbeeld door een operatie of een ongeval. Dit kan soms gaan ontsteken.

Het wegzuigen van het vocht kan verlichting van de pijnklachten geven. Nadat een cyste is leeggezogen kan de cyste zich soms toch weer vullen met vocht.

Het weggenomen vocht uit een abces of seroom zal soms in het laboratorium onderzocht worden, zodat we beter zicht krijgen op de oorzaak van de vochtophoping.

Voorbereiding

 • Als u een stollingsziekte heeft: bespreek dit van te voren met uw behandelend arts.
 • Geen crème, zinkzalf of bodylotion op de borst aanbrengen voor het onderzoek. Deodorant is wel toegestaan.

Het onderzoek

Om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren zullen we voor de start van het onderzoek navragen of er verhoogde kans is op het ontstaan van bloedingen. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan kan het zijn dat het onderzoek wordt uitgesteld.

De radioloog zoekt met echo de vochtophoping op. Daarna wordt de borst schoongemaakt met een desinfecterende vloeistof. Het vocht wordt nu aangeprikt met een naaldje en wordt voorzichtig uit de cyste, het abces of het seroom gezogen, en de naald wordt weer verwijderd. Met echografie controleert de radioloog of alle vocht is weggehaald. De prikplek wordt afgedekt met een pleister.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg na het onderzoek

Wij adviezen om het 24 uur na de procedure rustig aan te doen, en niet zwaar te tillen. 

Complicaties

U kunt last hebben van het wondje en er kan een blauwe plek ontstaan. Dit kan pijnlijk zijn maar verdwijnt na enkele dagen.

 • Om zwelling te voorkomen en eventuele pijn te verzachten kunt u koude kompressen op de borst leggen.
 • Tegen de pijn kunt u paracetamol innemen (4x daags 1000 mg)

Op de prikplek kan ook een bloeding of een ontsteking ontstaan.

Nabloeding

Er is een geringe kans op het ontstaan van een bloeding op de plaats waar geprikt wordt.

Infectie

De behandeling vindt plaats onder steriele omstandigheden. Dit betekent dat de punctieplaats voor start van de procedure ruim wordt gedesinfecteerd en dat er steriele materialen worden gebruikt. Het risico op een eventuele infectie is klein.

De klachten die kunnen duiden op een bloeding of ontsteking zijn:

 • Duizelig worden of “zich niet goed voelen”
 • Ernstige pijn, met name rondom de prikplek
 • De prikplek wordt rood, warm of erg dik
 • Meer dan 38 graden koorts

Extra klachten bij abces of seroom

Als bij u een abces of seroom wordt leeggezogen, dan zult u zeer waarschijnlijk al/nog klachten hebben. Als uw klachten opeens erger worden, ook dan moet u zo spoedig mogelijk contact opnemen met de mammacare verpleegkundige of de Spoedeisende Hulp. 

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Mogelijke complicaties

Complicaties zijn beschreven in het hoofdstuk Nazorg.

Echografie

Voor een echo-onderzoek worden geluidsgolven gebruikt, die we niet kunnen horen. Het onderzoek is onschadelijk.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over straling

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangerschap en borstvoeding zijn geen probleem bij een echografisch onderzoek.

Verslag

De radioloog maakt een verslag van de procedure. Het verslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Enkele dagen na het onderzoek kunt u zelf het verslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als de behandeling niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie.
Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: