Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Jodiumzaadje(s) plaatsen in de borst

Uw arts heeft met u besproken dat er één of meerdere jodiumzaadjes in uw borst geplaatst gaan worden op de afdeling Radiologie (route 60!) van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!

Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale voorbereiding en nazorg nodig. 

Lees daarom de voorbereiding en de nazorg goed door.

Doel van de procedure

Bij u is onlangs een afwijking gevonden in de borst, die operatief verwijderd gaat worden.
Om de afwijking tijdens de operatie te kunnen vinden, brengen we precies in de afwijking een klein radioactief 'zaadje' in. Het zaadje is ongeveer zo groot als een hagelslagkorrel (4 mm) en bevat licht radioactief jodium. Soms worden meerdere zaadjes geplaatst.
De operatie kan kort na de plaatsing van het zaadje/de zaadjes zijn, maar er kan ook maanden tussen zitten. Met een stralingsdetector kan de chirurg tijdens de operatie het zaadje, en dus de afwijking, vinden en verwijderen. Van het verwijderde weefsel wordt een controlefoto gemaakt om te controleren of de afwijking en het zaadje/de zaadjes daadwerkelijk zijn verwijderd.

Verslag

De radioloog maakt een verslag van de procedure. Het verslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Enkele dagen na het onderzoek kunt u zelf het verslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als de behandeling niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie.
Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: