Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Punctie in de borst stereotactisch

Uw arts heeft met u besproken dat er een punctie in de borst wordt gedaan op de afdeling Radiologie (route 60!) van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!

 • Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale voorbereiding en nazorg nodig. Lees daarom de voorbereiding en de nazorg goed door.
 • Als het onderzoek niet door kan gaan: wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden? Tel. 088 - 005 7795.

Stereotactisch mammabiopt

Soms is een afwijking in de borst niet voelbaar en ook niet zichtbaar op een echografie. Een biopsie met echogeleiding is dan niet mogelijk.

In dit geval kan de radioloog een biopsie met aanvullende röntgenfoto’s ( = stereotactische biopsie) voorstellen. Voor dit onderzoek moet een afspraak gemaakt worden.

Voorbereiding

 • Als u een stollingsziekte heeft: bespreek dit van te voren met uw behandelend arts
 • Als u antistollingsmedicatie gebruikt: bespreek met uw behandelend arts of u tijdelijk met antistollingsmedicatie moet stoppen en of u maximaal 24 uur voor het onderzoek bloed moet laten prikken
 • Op de dag van het onderzoek geen bodylotion, zinkzalf, crème of talkpoeder op de borst gebruiken. Deodorant is wel toegestaan.
 • Neem een stevige BH mee om na het onderzoek te dragen.
 • Neem een actueel medicatie-overzicht mee naar het ziekenhuis.
 • Vraag of iemand met u mee kan naar het ziekenhuis. Na afloop van het onderzoek mag u niet zelf naar huis rijden.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kan geen begeleider mee in de onderzoekskamer.

U ligt of zit op een speciale stoel met maximale ondersteuning. Uw borst komt zoals bij de mammografie ook is gedaan tussen twee platen te zitten, maar nu blijven de platen langere tijd zitten. Er worden eerst weer röntgenfoto’s gemaakt om de afwijking op te zoeken. Met hulp van de computer wordt de beste toegangsweg naar de afwijking bepaald. Er wordt dan verdoving gegeven en vervolgens met hulp van een vacuümtechniek een aantal reepjes weefsel uit de afwijking opgezogen. Op de plaats waar het weefsel is weggehaald wordt een klein markertje teruggeplaatst, zodat duidelijk blijft in welk gebied het weefsel is weggehaald.

Omdat uw borst gedurende langere tijd tussen twee platen geklemd moet blijven kan dit ook na afloop van het onderzoek nog even pijnlijk of gevoelig blijven. De pijn trekt geleidelijk weer weg.

Leest u a.u.b. de adviezen voor de nazorg goed door.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer één uur.

Nazorg na het onderzoek

De volgende adviezen dient u na het onderzoek in acht te nemen:

 • Na het onderzoek niet zelf naar huis rijden in de auto
 • Eerste 24 na het onderzoek:
  • draag een stevige BH, ook in de nacht
  • niet douchen of baden. Na die eerste 24 uur kunt u douchen met de pleister(s). Als de pleisters los raken hoeft u geen nieuwe aan te brengen.
  • rustig aan doen, niet sporten en niet zwaar tillen
 • Na 3 dagen mag u de hechtpleisters verwijderen

Complicaties

U kunt last hebben van het wondje en er kan een blauwe plek ontstaan. Dit kan pijnlijk zijn maar verdwijnt na enkele dagen.

 • Om zwelling te voorkomen en eventuele pijn te verzachten kunt u koude kompressen op de borst leggen.
 • Tegen de pijn kunt u paracetamol innemen (4x daags 1000 mg)

Op de prikplek kan een bloeding of een ontsteking ontstaan. 

Infecties

De behandeling vindt plaats onder steriele omstandigheden. Dit betekent dat de punctieplaats voor start van de procedure ruim wordt gedesinfecteerd en dat er steriele materialen worden gebruikt. Het risico op een eventuele infectie is klein.

Nabloeding

Er is een geringe kans op het ontstaan van een bloeding op de plaats waar geprikt wordt.

De klachten die kunnen duiden op een bloeding of ontsteking zijn:

 • Duizelig worden of “zich niet goed voelen
 • Ernstige pijn, met name rondom de prikplek
 • De prikplek wordt rood, warm of erg dik
 • Meer dan 38 graden koorts

Als u in de uren/dagen na de behandeling één van de onderstaande klachten krijgt, neemt u dan direct contact met ons op.

 • Tijdens kantooruren belt u de mammacare verpleegkundige, tel. 088 – 005 6702.
 • Buiten kantoortijden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem (tel. 088 – 005 6680).

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Mogelijke complicaties

De complicaties bloeduitstorting, infectie en nabloeding zijn beschreven in het hoofdstuk Nazorg.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over straling

Verslag

De weggenomen reepjes borstweefsel worden na het onderzoek door een patholoog onderzocht. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandeld arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Enkele dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Vragen en contact

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie.

Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: