Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde
Mammografie

Mammografie en/of echografie van de borst

Binnenkort heeft u een onderzoek van de borst(en) op de radiologie. Uw (huis)arts heeft u verteld waarom dit onderzoek nodig is. Hier leest u hoe u zich op het onderzoek voorbereidt en wat u kunt verwachten. Misschien gaat het onderzoek bij u net iets anders.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek?

 • Heeft u vaak pijnlijke borsten? Plan het onderzoek in de eerste week na de menstruatie.
 • Geeft u borstvoeding? Geef uw kindje kort voor het onderzoek een voeding.
 • Heeft u een beperking? Bel ons op als u een beperking heeft en u verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons vraagt.
 • Kan het onderzoek niet doorgaan? Laat dit snel aan ons weten. We maken zo nodig meteen een nieuwe afspraak.

Op de dag van het onderzoek

 • Gebruik vóór het onderzoek geen bodylotion, crème, zinkzalf of talkpoeder op de borsten.
 • Tegen de pijn kunt u kort voor het onderzoek paracetamol innemen . Andere pijnstillers (zoals Ibruprofen) raden we af omdat deze ook een bloedverdunnend effect hebben. 
 • Neem een vestje of makkelijk shirt mee dat u even kunt aantrekken als u moet wachten op het beoordelen van de foto’s.
 • Kom 10 minuten voor uw afspraak. Meld u aan de aanmeldzuil en ga zitten in de wachtkamer. In Zevenaar meldt u zich bij de balie.

Hoe gaat het onderzoek?

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten met röntgenstraling. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De radioloog kiest het onderzoek dat het beste past bij uw situatie.

 • Bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen tot 30 jaar beginnen we met een echografie.
 • Bij vrouwen van 30 jaar en ouder beginnen we met een mammografie.
 • Soms doen we ook beide onderzoeken.

Mammografie

Tijdens het maken van de foto's staat u rechtop. De laborant legt uw borst op een plaat. Met een andere plaat wordt de borst aangedrukt. Dit moet strak. Zo is uw hele borst goed zichtbaar op de foto’s. Dit kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. De pijn trekt na afloop van het onderzoek snel weg. Per borst worden 2 foto's gemaakt.
Zo nodig maken we extra foto's.

Echografie van de borst

U ligt op een onderzoekstafel. De radioloog doet gel op de borst. De echokop glijdt zo makkelijker over de huid. En zo worden de afbeeldingen ook beter van kwaliteit. De radioloog maakt foto’s in verschillende richtingen. Soms bekijken we ook de oksel of okselklieren. De echografie doet meestal geen pijn.

Aanvullend onderzoek

Soms is extra onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een biopsie (punctie).De radioloog legt dit uit na het onderzoek. Hiervoor is een aparte folder.

Hoelang duurt het onderzoek?

In totaal duurt het onderzoek 20 tot 45 minuten. Dit hangt af van het aantal foto’s dat we maken.

Na het onderzoek

Voor dit onderzoek is geen nazorg nodig.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's meteen.

 • Komt u via de huisarts? Dan krijgt u de uitslag mee naar huis. Als het nodig is, dan sturen we u direct door naar de Mammapoli van Rijnstate. De chirurg bespreekt met u wat we hebben gezien op de foto’s.
 • Komt u via de specialist? Dan gaat de uitslag naar uw specialist en kunt u met hem of haar de uitslag bespreken.

De uitslag sturen we naar uw arts. Enkele dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag lezen in uw dossier via Mijn Rijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: