Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Maagontledigingsonderzoek

Uw arts heeft met u besproken dat er een maagonderzoek wordt gedaan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie Arnhem-Noord.
In deze folder willen wij u uitleggen hoe het onderzoek verloopt.
Wij verzoeken u de hele folder door te nemen. Deze informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter past bij uw persoonlijke situatie.

Doel van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek worden foto's gemaakt van uw maag om de passagesnelheid van voedsel te beoordelen. Dit nucleair onderzoek wordt een scintigrafie genoemd. 

LET OP!

Voor dit onderzoek is speciale voorbereiding nodig. 

Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan.

 

Voorbereiding

Medicatie

  • Het gebruik van medicijnen die invloed hebben op de maag kan de beeldvorming tijdens het onderzoek beïnvloeden. Daarom is het nodig dat deze medicatie van te voren wordt gestopt. Eventuele andere medicatie mag u doorgebruiken zoals u gewend bent.
  • Bij uw afspraak (bij de datum en tijd van dit onderzoek) leest u of dit voor u van toepassing is. Controleer dus goed of uw tijdelijk met bepaalde medicatie moet stoppen!

Nuchter komen

  • De avond voorafgaande aan het onderzoek mag u vanaf 22.00 uur niet meer eten, drinken en roken. Dit stimuleert namelijk het maagzuur.

Dieet

  • Als u een dieet heeft waardoor u geen pannenkoek mag hebben (bijv. lactose-intolerantie, vetarm), wilt u ons dan zo spoedig mogelijk bellen? We zullen dan overleggen welk ander voedsel voor u geschikt is om het onderzoek mee te doen. U kunt ons bereiken op tel. 088 - 005 6067.

Gang van zaken voor en tijdens het onderzoek

Bij dit onderzoek mag u geen metalen voorwerpen (bijvoorbeeld ritsen of sieraden) voor de buik dragen. Overige kleding mag u aanhouden.

Voor start van het onderzoek wordt de bloedsuikerspiegel bepaald met een vingerprik.

Voor het maken van de foto’s komt u op de onderzoekstafel te zitten, met voor en achter uw lichaam een gammacamera voor het maken van de foto’s. De camera komt vrij dicht bij uw lichaam. U merkt niet dat de foto's genomen worden. Tijdens het maken van de foto's moet u zo stil mogelijk blijven zitten, zodat de foto's zo scherp mogelijk worden. 

Tijdens het maken van de foto’s krijgt u iets te eten en/of te drinken, waarin we een klein beetje radioactieve stof hebben verwerkt. U kunt de radioactieve stof niet proeven. Meestal krijgt u een pannenkoek. De radioactieve stof zorgt ervoor dat de maaginhoud zichtbaar is op de foto's. Zo kan de arts volgen hoe snel het voedsel van de maag naar de darmen gaat.

Deze eerste serie foto's duurt een half uur.

Daarna maken we nog een aantal kortdurende foto's (ongeveer 5 minuten per keer), op ongeveer 45 minuten, één uur, twee uur en mogelijk vier uur na de start van het onderzoek.

In deze tussentijd mag u de afdeling verlaten, mits u op tijd terug bent voor het maken van de foto's. In deze tijd mag u nog niets eten en drinken.

  • Nota bene: soms wil uw MDL-arts bepaalde plaatsen in uw maag/darm markeren om op de foto’s goed te kunnen beoordelen. Er worden daarvoor soms vooraf speciale clips in uw maag of darm geplaatst. Als dit nodig is, dan wordt u hierover door uw MDL-arts apart geïnformeerd.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Er zijn voor dit onderzoek geen complicaties en/of bijwerkingen te verwachten.

Radioactieve straling

Voor het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend. De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is gering, heeft geen bijwerkingen en heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Nota bene: Ook al is de hoeveelheid straling gering: een stralingsdetectiepoort (bijvoorbeeld op een vliegveld) kan de straling nog een dag meten. U kunt bij ons om een certificaat vragen. Daarmee kunt u aantonen wat de oorsprong van gemeten straling is.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn.

Als u borstvoeding geeft, wilt u ons dan zo spoedig mogelijk bellen? Wij gaan dan beoordelen hoelang het nodig is dat u tijdelijk stopt met het geven van borstvoeding.

Uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Ongeveer 10 dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Telefoonnummer: 088 - 005 6067.

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Nucleaire Geneeskunde: 088 - 005 6067.

Meer informatie over onze afdeling kunt u vinden op de Rijnstate-website.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: