Abcesdrainage op de radiologie

Hoe gaat het onderzoek? En hoe gaat de nazorg?

Op de verpleegafdeling krijgt u een speciaal jasje, dat u tijdens het onderzoek kunt dragen.
U wordt in bed naar de afdeling Radiologie gebracht.

In de onderzoekskamer helpt de laborant u om in de juiste houding op de onderzoekstafel te gaan liggen. Eventueel wordt u in deze houding ondersteund met kussens of banden. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek niet van houding verandert en stil blijft liggen.

Eerst wordt een CT-scan of een echografie gemaakt om de plaats te bepalen waar de radioloog zal gaan prikken. Ter plaatse van de prikplek wordt de huid gedesinfecteerd en verdoofd. Daarna wordt de huid rond de prikplek afgedekt met een steriele doek.
De radioloog zal daarna met een speciale naald het abces aanprikken. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. Als de naald is ingebracht wordt een controlefoto gemaakt om te beoordelen of de naald op de goede plaats zit. Als de plaatst goed is wordt er via de naald een slangetje in de holte geschoven waar het ontstekingsvocht zit. De naald wordt nu weer verwijderd maar het slangetje blijft (meestal) zitten. Het slangetje wordt met een pleister op de huid goed vastgeplakt zodat deze niet kan verschuiven. Het ontstekingsvocht kan nu via het slangetje in een zakje lopen.

U spreekt met uw behandelend arts af wanneer het slangetje weer verwijderd kan worden.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 30 tot 90 minuten.

Nazorg na het onderzoek

  • Na afloop van het onderzoek moet u enkele uren bedrust houden. De verpleegkundige zal u regelmatig controleren, en vertelt u wanneer u naar huis mag.
  • Wij adviseren u tot 48 uur na de punctie rustig aan te doen: niet sporten en niet zwaar tillen.
  • Het kan zijn dat de prikplek na afloop van het onderzoek pijnlijk is. U kunt de verpleging vragen om medicatie tegen de pijn. Thuis kunt u zo nodig maximaal 4x per dag 1000 mg paracetamol nemen.
  • Soms wordt er na een paar uur een controlefoto gemaakt.

Complicaties

Op de prikplek kan een bloeding of een ontsteking ontstaan. Als u in de uren/dagen na de behandeling één van de onderstaande klachten krijgt, neemt u dan direct contact op met uw behandelend arts. Buiten kantoortijden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem (tel. 088 – 005 6680). 
De klachten die kunnen duiden op een bloeding of ontsteking zijn:

  • Duizelig worden of “zich niet goed voelen”
  • Ernstige pijn, met name rondom de prikplek
  • De prikplek wordt rood, warm of erg dik
  • Meer dan 38 graden koorts
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: