Behandeling schildkliercyste (ablatie)

Hoe gaat de behandeling? En hoe gaat de nazorg?

Opname

Nadat u bent opgenomen krijgt u voorbereidende medicatie:

  • een tablet Oxazepam. Dit heeft een kalmerende en ontspannende werking. In de bijlage vindt u meer informatie over Oxazepam.
  • een tablet paracetamol, om het onderzoek aangenamer (minder pijnlijk) te laten verlopen.

In een rolstoel wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht.

De behandeling

Om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren zullen we voor de start van het onderzoek navragen of er verhoogde kans is op het ontstaan van bloedingen. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan kan het zijn dat het onderzoek wordt uitgesteld.

Voor de behandeling komt u op een onderzoekstafel te liggen met het hoofd iets achterover. 
Met behulp van echografie zal de radioloog de exacte plaats van de cyste in uw schildklier bepalen.
Rondom de cyste wordt een verdovingsmiddel ingespoten, waardoor de behandeling minder pijnlijk is. Ter plaatse van de prikplek wordt de huid gedesinfecteerd. De huid wordt rondom de prikplek afgedekt met een steriele doek. De radioloog zal de cyste met een holle naald aanprikken zodat het vocht uit de cyste kan worden gehaald.
Via dezelfde naald spuit de radioloog nu ethanol ("alcohol") terug. Tijdens de behandeling zal de radioloog aan u vragen om te blijven praten. Zo kan de radioloog controleren of uw stembanden goed werken.
Daarna wordt de naald verwijderd en wordt de punctieplek afgedekt met een pleister. Om nabloeden te voorkomen moet u gedurende een half uur zelf met een platte hand en gestrekte vingers op de prikplek drukken. De radioloog legt u uit hoe u dit moet doen.

Daarna gaat u in de rolstoel terug naar de verpleegafdeling.

Hoelang duurt de behandeling?

De behandeling duurt circa 40 minuten.

Nazorg na de behandeling

  • Het eerste half uur na de punctie drukt u zelf met uw eigen hand op de punctieplaats om nabloeden te voorkomen en verkleving van de cystewanden te bevorderen.
    In de hals zal zeer waarschijnlijk een blauwe plek ontstaan door de punctie. Dit is normaal.
  • Na afloop van het onderzoek moet u rust houden. De verpleegkundige zal u regelmatig controleren, en vertelt u wanneer u naar huis mag. U blijft na de behandeling nog minimaal twee uur in het ziekenhuis.
  • Omdat u Oxazepam heeft gekregen mag u na afloop niet zelf naar huis rijden of machines bedienen: Oxazepam kan uw reactievermogen verminderen.
  • Ook adviseren wij u in de eerste uren na afloop van het onderzoek geen alcohol te drinken. Oxazepam kan het effect van alcohol versterken, waardoor u behoorlijk suf kunt worden.
  • Wij adviseren u tot 48 uur na de punctie rustig aan te doen: niet sporten en niet zwaar tillen.
  • Het kan zijn dat de prikplek na afloop van het onderzoek pijnlijk is. U kunt de verpleging vragen om medicatie tegen de pijn.
    Thuis kunt u zo nodig maximaal 4x per dag 1000 mg paracetamol nemen.

Complicaties

Op de prikplek kan een bloeding of een ontsteking ontstaan. Als u in de uren/dagen na de behandeling één van de onderstaande klachten krijgt, neemt u dan direct contact op met uw behandelend arts. Buiten kantoortijden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem (tel. 088 - 005 6680). 
De klachten die kunnen duiden op een bloeding of ontsteking zijn:

  • Duizelig worden of "zich niet goed voelen"
  • Ernstige pijn, met name rondom de prikplek
  • De prikplek wordt rood, warm of erg dik
  • Meer dan 38 graden koorts
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: