Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Schildklierscan bij amiodarongebruik

Uw arts heeft met u besproken dat er een onderzoek naar de schildklierfunctie wordt gedaan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Speciale voorbereiding

Als u schildkliermedicatie gebruikt, dan moet deze medicatie tijdelijk worden gestopt.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek is bedoeld om ziekteprocessen van de schildklier op te sporen of uit te sluiten. 

Schildkliermedicatie eventueel tijdelijk stoppen

Het gebruik van schildkliermedicatie kan de beeldvorming tijdens de scintigrafie beïnvloeden. Daarom is het nodig dat deze medicatie van te voren wordt gestopt. Eventuele andere medicatie mag u doorgebruiken zoals u gewend bent.

  • Bij uw afspraak (bij de datum en tijd van dit onderzoek) leest u of dit voor u van toepassing is. Controleer dus goed of uw tijdelijk met bepaalde medicatie moet stoppen!

Voor het onderzoek is verder geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

Voor het onderzoek komt u op een onderzoekstafel te liggen. Via een naaldje in uw arm krijgt u de licht radioactieve vloeistof toegediend. Aansluitend worden de foto's gemaakt met behulp van een gammacamera. Deze camera registreert de straling die door de radioactieve stof wordt uitgezonden. De camera hangt vrij dicht boven uw hals. Tijdens het maken van de foto's moet u zo stil mogelijk blijven liggen, zodat de foto's zo scherp mogelijk worden.

Met tussenpozen worden er verschillende foto's gemaakt. U merkt niet dat de foto's worden genomen. U kunt uw kleding aanhouden, alleen uw hals dient onbedekt te zijn. Een eventuele ketting moet af.

Na het maken van de foto's kan het zijn dat de nucleair geneeskundige uw schildklier in de hals wil voelen. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Radioactieve stoffen

Voor het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend. De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is gering, heeft geen bijwerkingen en heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Nota bene: Ook al is de hoeveelheid straling gering: een stralingsdetectiepoort (bijvoorbeeld op een vliegveld) kan de straling nog een week meten. U kunt bij ons om een certificaat vragen. Daarmee kunt u aantonen wat de oorsprong van de gemeten straling is.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn.

Als u borstvoeding geeft, laat dit dan voor het onderzoek weten. Er wordt dan bekeken of het nodig is om gedurende enige uren met borstvoeding te stoppen.

Uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto's. De uitslag wordt naar uw behandelend arts verstuurd. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Ongeveer 10 dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde van Ziekenhuis Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate Arnhem, afdeling Nucleaire geneeskunde: 088 - 005 6067

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: