Lumbaalpunctie (ruggenprik) onder doorlichting op de radiologie
Voor u is een lumbaalpunctie (ruggenprik) onder doorlichting afgesproken op de afdeling Radiologie, locatie Arnhem-Noord.
Van uw behandelend arts (of de polikliniek) krijgt u apart bericht hoe laat en waar u zich moet melden.
Het onderzoek
Uw behandelend arts heeft u uitgebreid geïnformeerd over het doel en de uitvoering van de lumbaalpunctie. In de folder "Lumbaalpunctie" kunt u deze informatie nog eens nalezen. Leest u deze folder a.u.b. goed door.
U wordt in bed naar de afdeling radiologie gebracht. uw behandelend arts heeft ervoor gekozen om de punctie onder doorlichting te doen op de radiologie. Zo kan de arts die de punctie uitvoert op de monitor precies zien hoe de lumbaalpunctie verloopt.
Na het onderzoek gaat u terug naar de polikliniek of verpleegafdeling. Daar wordt met u afgesproken wanneer u weer van het bed af mag en naar huis kunt gaan.
Risico's en bijwerkingen
De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.
Röntgenstraling
We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.
Ruggenprik
Voor de risico's en bijwerkingen van de ruggenprik verwijzen we naar de folder Lumbaalpunctie.
Zwangerschap en borstvoeding
Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Borstvoeding is geen probleem.
Uitslag
Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag van de lumbaalpunctie.

Afmelden
Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?
Vragen
Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.
Ziekenhuis Rijnstate, afdeling Radiologie: 088 - 005 7795.