Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Dotteren van de traanwegen

Uw arts heeft met u besproken dat er uw traanwegen worden gedotterd op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is het wegnemen van de verstopping in de traanweg. Dit wordt bereikt door ter plaatse van de verstopping een klein ballonnetje in de traanweg op te blazen waardoor de traanweg wordt opgerekt.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

  • Om schoon te kunnen werken adviseren wij u geen oogmake-up te gebruiken op de dag van het onderzoek. Tijdens het onderzoek kunt u geen contactlenzen, haarspeldjes of oorbellen dragen.
  • Als u een ontsteking in het te behandelen oog heeft dan vragen wij u om telefonisch contact met ons op te nemen. Dan kunnen we het onderzoek eventueel uitstellen naar een later moment als de ontsteking weg is.

Hoe gaat het onderzoek?

De laborant vraagt u om op uw rug te gaan liggen op de onderzoekstafel. Het oog dat behandeld zal gaan worden wordt verdoofd met oogdruppels. De neus wordt verdoofd met een spray.

De radioloog zal een dun plastic buisje via de ingang van de traanweg naar de neus brengen. Door dat buisje zal een voerdraad worden opgevoerd. Als deze voerdraad aan de onderkant uit de neus steekt dan schuift de radioloog over dit draadje een katheter. Aan de punt van deze katheter zit een ballonnetje, dat in de vernauwing van de traanweg wordt geschoven en daar ter plaatse wordt opgeblazen. Dit oprekken met een ballonnetje van de vernauwing wordt dotteren genoemd. Als de vernauwing gedotterd is wordt de draad en de katheter weer verwijderd. De traanweg wordt dan nog  doorgespoten met een zoutoplossing en ter plaatse wordt een ontstekingsremmend medicijn ingebracht.

Door het bewegen van het draadje in de neus kan een “bloedneus” ontstaan. Dit gaat vanzelf over.

Nazorg

  • U mag het eerste kwartier na afloop van het onderzoek uw neus niet snuiten, snuiven of optrekken.
  • Na de behandeling krijgt u een recept mee, waarmee u bij de apotheek (uw eigen apotheek of de poli-apotheek bij de uitgang van het ziekenhuis) oogdruppels (ontstekingsremmers) kunt halen.
  • Gedurende één week na de behandeling druppelt u zes keer daags in beide ogen één druppel om ontsteking te voorkomen.

Het onderzoek duurt 45-60 minuten.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Infecties

De behandeling vindt plaats onder schone omstandigheden. Dit betekent dat er steriele materialen worden gebruikt. Het risico op een eventuele infectie is klein.

Contrastmiddelen

Het jodiumhoudende contrastmiddel dat we gebruiken komt niet in de bloedvaten. De kans op een allergische reactie of nierschade door het contrast is dan ook zeer klein.

Verdoving

We gebruiken verdovingsmiddel in oogdruppel en neusspray. De kans op een allergische reactie op deze verdovingsmiddelen is klein.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over röntgenstraling.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Borstvoeding is geen probleem.

Lees meer over röntgenstraling tijdens de zwangerschap

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Enkele dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Afdeling Radiologie: 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: