Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Controle maagbandje

Uw arts heeft met u besproken dat we het geplaatste maagbandje gaan controleren op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Doel van het onderzoek

Bij dit onderzoek worden röntgenfoto's gemaakt om de doorgankelijkheid van het geplaatste maagbandje te controleren en eventueel aan te passen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kunt u een hemdje of t-shirt en uw onderbroek dragen.
U krijgt een contrastvloeistof te drinken, waardoor de doorgankelijkheid van de maagband beoordeeld kan worden. Als het nodig is kan de maagband aangeprikt worden om de doorgankelijkheid aan te passen.

Het onderzoek duurt standaard ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Door het contrastmiddel kan de ontlasting wit verkleuren. Wij raden u aan na het onderzoek regelmatig water te drinken, om verstopping te voorkomen.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over röntgenstraling.

Contrastmiddel

Omdat het contrastmiddel niet in de bloedbaan komt is de kans op bijwerkingen heel erg klein.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn.

Borstvoeding is geen probleem.

Lees meer over röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Enkele dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden 

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate afdeling Radiologie: 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: