Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Maag en/of darmpassage

Uw arts heeft met u besproken dat er een maag en/of darmonderzoek wordt gedaan op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Doel van het onderzoek

Bij dit onderzoek worden röntgenfoto's gemaakt van de maag en/of dunne darm om de snelheid van passage te beoordelen. Hiervoor krijgt u een contrastvloeistof te drinken.

Voorbereiding 

Neem een hemdje of t-shirt (zonder knopen, glitters of lovers) mee om te dragen tijdens het onderzoek.

Verder is voor dit onderzoek geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kunt u een hemdje of t-shirt en uw onderbroek dragen.

U krijgt een contrastvloeistof te drinken, waardoor de (rest)maag en dunne darm zichtbaar worden gemaakt of de passage door een eventueel aanwezige maagband en de ligging daarvan worden beoordeeld. Tijdens het drinken en daarna worden er in diverse houdingen foto's gemaakt. Soms krijgt u ook een marshmellow.
Het onderzoek duurt standaard ongeveer 20 minuten.

Als u een gastric bypass operatie heeft gehad, moet het contrast gevolgd worden tot in de dikke darm. Soms zal het nodig zijn om na 1 uur nog een foto te maken. We spreken dan met u af hoe laat wij u terug verwachten en in welke wachtruimte u dan kunt plaatsnemen.

Nazorg

Door het contrastmiddel kan de ontlasting wit verkleuren. Wij raden u aan na het onderzoek regelmatig water te drinken, om verstopping te voorkomen.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Contrastmiddel

Omdat het contrastmiddel niet in de bloedbaan komt is de kans op bijwerkingen heel erg klein.

Lees meer over röntgenstraling.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Borstvoeding is geen probleem.

Lees meer over röntgenstraling in de zwangerschap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. De uitslag wordt naar uw behandelend arts verstuurd. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Enkele dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.


Afdeling Radiologie: 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: