Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde
Laatste informatie over het coronavirus

Maag en/of slokdarmonderzoek op de radiologie

Uw arts heeft met u besproken dat er een maag- en/of slokdarmonderzoek wordt gedaan op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!

Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale voorbereiding nodig. 

Leest u daarom de voorbereiding goed door.

Als u zich niet (goed) heeft gehouden aan de instructies kan het onderzoek vaak niet doorgaan omdat de gemaakte foto’s dan niet betrouwbaar zijn. We zullen dan een nieuwe afspraak moeten maken.

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek maakt het mogelijk om röntgenfoto’s te maken van de slokdarm en de maag met behulp van een contrastvloeistof.

Voorbereiding 

  • Om eventuele afwijkingen van uw slokdarm en/of maag te kunnen constateren, is het noodzakelijk dat de maag leeg is. Daarom mag u vanaf 3 uur voor het onderzoek niets mag eten en drinken en niet meer roken, kauwgom eten of tanden poetsen. (Roken, kauwgom en tanden poetsen stimuleert het maagslijmvlies waardoor de beeldvorming nadelig kan worden beïnvloed.)
  • Neem een hemdje of T-shirt (zonder knopen, glitters of lovertjes) mee dat u tijdens het onderzoek kunt dragen.
  • U kunt eventueel iets te eten meenemen, zodat u direct na afloop iets kunt eten.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kunt u een hemdje of t-shirt en uw onderbroek dragen.

Meestal krijgt u vlak voor het maagonderzoek een lepeltje koolzuurkorrels. De korrels neemt u met een speciale vloeistof in. Hierdoor krijgt u lucht in de maag. Het is dan vaak niet te vermijden dat u het gevoel krijgt te moeten opboeren. In het belang van het onderzoek is het van belang dat u dit zoveel mogelijk niet doet.
Hierna krijgt u bariumpap te drinken. Dit is een contrastmiddel waarmee de maag zichtbaar wordt gemaakt. De maag wordt vervolgens in verschillende houdingen gefotografeerd (staand en liggend op uw buik en rug).

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Na het onderzoek is de ontlasting enige tijd wit gekleurd door de bariumpap. U hoeft zich niet ongerust te maken.
Bariumpap geeft soms aanleiding tot verstopping. Wij raden u aan na het onderzoek regelmatig water te drinken, of eventueel een laxeermiddel te gebruiken. 

Risico’s en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over röntgenstraling.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Borstvoeding is geen probleem.

Lees meer over röntgenstraling in de zwangerschap.

Uitslag

De radioloog maakt een verslag van de radiologische procedure. Dit verslag wordt naar uw behandelend arts verstuurd. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf het verslag van het onderzoek lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling radiologie. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie Arnhem: 088 - 005 7488

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: