Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Maag en/of slokdarmonderzoek op de radiologie

Uw arts heeft met u besproken dat er een maag- en/of slokdarmonderzoek wordt gedaan op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.

In deze informatie leggen wij uit hoe het onderzoek gaat. Lees alle informatie goed door. Het kan zijn dat de uitvoering in uw situatie iets afwijkt.

  • Onder tabblad "Afspraken" ziet u wanneer en waar (in welk ziekenhuis) wij u verwachten.
  • Onder tabblad "Te doen" kunt u vanaf 14 dagen voor het onderzoek het in te vullen veiligheidsformulier vinden

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek maakt het mogelijk om röntgenfoto’s te maken van de slokdarm en de maag met behulp van een contrastvloeistof.

Voorbereiding 

  • Neem een hemdje of T-shirt (zonder knopen, glitters of lovertjes) mee dat u tijdens het onderzoek kunt dragen.

Voor het onderzoek mag u normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen zoals u gewend bent. 

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kunt u een hemdje of t-shirt en uw onderbroek dragen.
Voor en tijdens het onderzoek krijgt u bariumpap te drinken. Dit is een contrastmiddel waarmee de maag zichtbaar wordt gemaakt. De maag wordt vervolgens in verschillende houdingen gefotografeerd (staand en liggend op uw buik en rug).

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Na het onderzoek is de ontlasting enige tijd wit gekleurd door de bariumpap. U hoeft zich niet ongerust te maken.
Bariumpap geeft soms aanleiding tot verstopping. Wij raden u aan na het onderzoek regelmatig water te drinken, of eventueel een laxeermiddel te gebruiken. 

Risico’s en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over röntgenstraling.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Borstvoeding is geen probleem.

Lees meer over röntgenstraling in de zwangerschap.

Uitslag

De radioloog maakt een verslag van de radiologische procedure. Dit verslag wordt naar uw behandelend arts verstuurd. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf het verslag van het onderzoek lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling radiologie. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummer afdeling Radiologie Arnhem: 088 - 005 7488

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: