Punctie bijnier CT geleid
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Het onderzoek en de nazorg

Op de verpleegafdeling

Voor het onderzoek krijgt u een OK-jasje aan. In bed wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht.

Veiligheidscheck

Om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren zullen we voor de start van het onderzoek navragen of er verhoogde kans is op het ontstaan van bloedingen. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan kan het zijn dat het onderzoek wordt uitgesteld.

Het onderzoek

Het onderzoek kan worden gedaan in zijligging of in buikligging. Eerst wordt met behulp van de CT de plaats bepaald waar de radioloog zal gaan prikken. Ter plaatse van de prikplek wordt de huid gedesinfecteerd en verdoofd. Daarna wordt de prikplek afgedekt met een steriele doek.
De radioloog zal vervolgens met een speciale naald wat weefsel of vocht wegnemen. Met behulp van de echobeelden wordt gecontroleerd of de naald op de juiste plaats zit. Er worden meestal meerdere stukjes weefsel weggenomen. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. Na het verwijderen van de naald wordt het wondje afgedekt met een pleister.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten

Nazorg

  • Na afloop van het onderzoek moet u enkele uren bedrust houden. De verpleegkundige zal u regelmatig controleren en vertelt u wanneer u naar huis mag.
  • Wij adviseren u tot 48 uur na de punctie rustig aan te doen: niet sporten en niet zwaar tillen.
  • Het kan zijn dat de prikplek na afloop van het onderzoek pijnlijk is. U kunt de verpleging vragen om medicatie tegen de pijn. Thuis kunt u zo nodig maximaal 4x per dag 1000 mg paracetamol nemen.
  • Soms wordt er na een paar uur een controlefoto gemaakt.

Complicaties

Op de prikplek kan een bloeding of een ontsteking ontstaan. Als u in de uren/dagen na de behandeling één van de onderstaande klachten krijgt, neemt u dan direct contact op met uw behandelend arts. Buiten kantoortijden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem (tel. 088 - 005 6680). 
De klachten die kunnen duiden op een bloeding of ontsteking zijn:

  • Duizelig worden of "zich niet goed voelen"
  • Ernstige pijn, met name rondom de prikplek
  • De prikplek wordt rood, warm of erg dik
  • Meer dan 38°C koorts
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: