CT scan van de dikke darm met jodiumhoudend contrast
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Vezelarm dieet

Om goede afbeelding van uw dikke darm te krijgen is het nodig dat uw darm tijdens het onderzoek zo schoon mogelijk is. Om dat te bereiken is op de dag vóór het onderzoek en de dag van het onderzoek een speciale voorbereiding nodig. De voorbereiding bestaat uit een vezelarm dieet en het volgens schema innemen van een contrastmiddel.

Het is erg belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt.

  • Onderaan deze pagina vindt u een uitgebreide instructie over de voorbereiding (toelichting over het vezelarme dieet en innemen van het contrastmiddel). 
  • Houdt er rekening mee dat het contrastmiddel, dat u moet drinken, een laxerende werking heeft. 

Om de dikke darm goed te kunnen beoordelen is het nodig dat de darm helemaal leeg is. Hiervoor is een vezelarm dieet nodig. Vezels en vezelachtige bestanddelen in de voeding moeten beperkt worden. Op de dag voor en de dag van het onderzoek volgt u dit vezelarme dieet.

  • Groente en fruit bevatten veel vezels en moeten daarom beperkt worden.
  • Noten, zaden en grove vezels zijn niet toegestaan.

Onderaan vindt u een overzicht met producten die u wel, en producten die u niet mag eten op de dag voor het onderzoek. Lees u deze lijst goed door en houd u aan het dieet!

  • Op de dag voor en de dag van het onderzoek mag u alleen producten eten en drinken uit de onderstaande lijst die u wel mag nemen. 
  • Op de dag van het onderzoek mag u dus ook ontbijten, maar alleen met producten die zijn in de lijst staan met producten die u wel mag hebben
  • Belangrijk is dat u voldoende drinkt (minimaal 10-12 glazen per dag). Als u een vochtbeperkt dieet volgt, dan moet u met uw (huis)arts overleggen hoe deze twee dagen om te gaan met dit dieet.

Na afloop van het onderzoek mag u weer eten en drinken zoals u gewend bent.

Vezelrijke voedingsbestanddelen die u niet mag eten:

Volkoren graanproducten:

  • Bruin-, volkoren- en roggebrood
  • Tarwe- en maïszemelen, muesli
  • Volkoren- en meergranen pasta's
  • Havermoutpap
  • Zilvervliesrijst

Vezelige groenten:

  • Rauwkost (ongekookte groente, sla enz)
  • Zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten
  • Asperges, bleekselderij
  • Taugé, maïs, champignons, tomaten

Bepaalde fruitsoorten:

  • Onrijp fruit
  • Sinaasappel, grapefruit, mandarijn, ananas, mango, kiwi
  • Gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen, pruimen, krenten, rozijnen, kokos

Noten, pinda's en zaden:

  • Alle soorten pinda's en noten, sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten (ook niet in brood, op crackers enz)

Overigen:

  • Scherpe specerijen
  • Popcorn

Wat kunt u dan wel eten?

Graanproducten

  • Wit brood, beschuit, toast (naturel)
  • Witte rijst, pasta (bv spaghetti, macaroni)
  • Pannenkoeken
  • Custardpap, lammetjespap (rijstebloempap)

Groenten en fruit

  • Aardappelen
  • Gaar gekookte groenten bijv. wortelen, bloemkool, lof, andijvie en spinazie
  • Vers fruit mits goed rijp, geschild en ontpit zoals appel, banaan, peer

Alle soorten vlees, vis en kip

Soepen

  • Bouillon, soepen met stukjes vlees/kip, soepballetjes, vermicelli, macaroni en rijst

Beleg

  • Kaas, vleeswaren, eieren
  • Alle zoete beleg (behalve pindakaas, marmelade en jam met stukjes fruit)

Dranken

  • Vruchtensappen zonder vruchtvlees
  • Limonades en frisdranken
  • Thee en koffie
  • Mineraal water
  • Melk en melkproducten (vla, yoghurt (geen vruchtenyoghurt))
  • Alcoholische dranken

Tussendoortjes

  • Chocolade (zonder nootjes), snoep en cake (geen koekjes)
  • IJs

Specerijen

  • Zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, peterselie, mosterd, ketchup, groene kruidenmixen 
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: