CT scan van de dikke darm met jodiumhoudend contrast
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over straling

Medicijn om de darmwerking te beïnvloeden (Buscopan)

Het kan zijn dat u voor dit onderzoek Buscopan krijgt toegediend. Dit medicijn heft verkramping op in het maagdarmkanaal en heeft een spierverslappende werking. Wij noemen u de meest voorkomende bijwerkingen.

In een klein aantal gevallen treden bijwerkingen op. Dit kan o.a. zijn: wazig zien, duizeligheid, verstoring van zweetvorming of hartkloppingen. De klachten zijn van voorbijgaande aard.

In een klein aantal gevallen treedt een allergische reactie op Buscopan op. Dit bestaat meestal uit niezen, galbulten of misselijkheid. Meestal behoeft dit geen verdere behandeling, maar mocht dit wel nodig zijn dan zullen we u daarin adviseren of begeleiden.

Als u dat wenst, kunt u een bijsluiter vragen van Buscopan om u uitgebreid te informeren.

De risico's zijn groter als u:

  • een verhoogde oogdruk heeft (glaucoom)
  • in het verleden een allergische reactie op Buscopan heeft gehad
  • een bepaalde afwijking heeft van uw dikke darm (megacolon)
  • een bekende darmafsluiting heeft
  • een bepaalde spierziekte heeft (myasthenia gravis)
  • als uw arts u heeft meegedeeld dat u bepaalde suikers niet verdraagt
  • mannen: als u een vergrote prostaat heeft

Wij verzoeken u het veiligheidsformulier in te vullen. Met behulp van het ingevulde veiligheidsformulier controleren we vlak voor de start van het onderzoek of we alle risicofactoren goed in beeld hebben.

Contrastmiddel in de bloedbaan

Als uw behandelend arts dit aanvraagt, dan gebruiken we tijdens het onderzoek ook jodiumhoudend contrast in de bloedvaten. De moderne jodiumhoudende contrastmiddelen geven zelden bijwerkingen.

Het contrastmiddel dat we gebruiken kan leiden tot een allergische reactie. De kans hierop is zeer klein. De risico’s zijn groter als u in het verleden al eens een allergische reactie op jodiumhoudend contrast heeft gehad. Dit willen we uiteraard graag voor de start van het onderzoek weten. 
Als u in het verleden een allergische reactie op contrast heeft gehad, dan zullen wij u doorverwijzen naar de contrastpoli. Daar zal de internist met u bespreken welke voor- en nazorg voor u nodig is om het onderzoek veilig uit te voeren.

Bij sommige mensen is er kans op nierschade door het jodiumhoudende contrastmiddel. Er kan een tijdelijke of blijvende verslechtering van de nierfunctie ontstaan. 
Deze beschadiging van de nieren treedt alleen op bij risicopatiënten en kan voorkomen worden door de juiste voor- en nazorg te volgen. 
Als er bij u sprake is van risicofactoren, dan zullen wij u doorverwijzen naar de contrastpoli. Daar zal de internist met u bespreken welke voor- en nazorg voor u nodig is om nierschade te voorkomen.

Wij vragen aan u het veiligheidsformulier in te vullen zodat wij vlak voor het onderzoek een extra controle kunnen doen of we alle risicofactoren goed in beeld hebben.

Lees meer over het gebruik van contrastmiddelen

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn.

Als u borstvoeding geeft, adviseren wij u gedurende driedagen na het onderzoek de borstvoeding af te kolven en weg te gooien. Daarna mag u uw kindje weer gewoon voeden.

Lees meer over Zwangerschap en Borstvoeding bij een radiologisch onderzoek

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: