CT van het hart
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Het onderzoek en de nazorg

Voorbereiding op het onderzoek op de afdeling Radiologie

  • Om er zeker van te zijn dat we het contrastonderzoek veilig kunnen uitvoeren, controleert de laborant voor de start van het onderzoek het door u ingevulde veiligheidsformulier.
  • Het onderzoek wordt uitgevoerd met ontbloot bovenlichaam. Een ketting moet af.
  • U krijgt een infuus in een bloedvat in de arm, waardoor het contrastmiddel kan worden ingespoten.

Het onderzoek

De laborant helpt u om in de juiste houding op de onderzoekstafel te gaan liggen. Uw armen liggen tijdens het onderzoek gestrekt langs uw hoofd. Eventueel wordt u in deze houding ondersteund met kussens of banden.

Voor het onderzoek krijgt u een spray onder de tong (nitroglycerine). Hierdoor verwijden de slagaders. Zo kunnen we een betere afbeelding van uw kransslagaders maken.
Om scherpe foto's te kunnen maken is het nodig dat het hart rustig klopt. Om dit te kunnen meten krijgt u een aantal plakkers op uw borst en wordt u aangesloten op een hartmonitor.
Soms is het nodig om via het infuus medicatie (metoprolol) te geven, om het hartritme tijdelijk wat te verlagen. Wanneer u deze medicatie krijgt toegediend krijgt u een band om de arm om uw bloeddruk te meten.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek niet van houding verandert en stil blijft liggen.
Tijdens het maken van de scan moet u uw adem op de juiste manier goed stil houden gedurende 15 seconden. Wij zullen dit met u oefenen voordat het scannen gaat beginnen.

Om de scan te kunnen maken schuift de onderzoekstafel in een brede ringvormige opening. U hoort dan het zoemende geluid van de röntgenbuis, die ronddraait in de ring.
Tijdens het maken van de scan bent u alleen in de onderzoekskamer. De laborant kan u via een groot raam goed zien en via de intercom contact met u houden.
Er worden meerdere series foto's gemaakt.
Als het contrast wordt toegediend kunt u een warm gevoel in uw hele lichaam ervaren of het gevoel hebben dat u moet plassen. Dit gevoel trekt snel weer weg.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek zelf duurt ongeveer 30-45 minuten.

 Na het onderzoek

  • Als u via het infuus medicatie heeft gekregen om de hartslag te verlagen blijft u na afloop van het onderzoek 15-30 minuten op de afdeling Radiologie.
  • Wij adviseren u in de uren na het onderzoek 3-4 extra glazen water te drinken om het contrast sneller uit de bloedbaan te krijgen. Als u een vochtbeperkt dieet volgt is extra drinken niet nodig.
  • Van de medicatie, die u tijdens het onderzoek heeft gekregen, kunt u mogelijk duizelig worden. Als u duizelig bent, dan adviseren wij u na afloop van het onderzoek niet zelf deel te nemen aan het verkeer.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: