Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde
Nucleair geneeskundig onderzoek

Hartspieronderzoek in rust op de nucleaire geneeskunde

Uw arts heeft met u besproken dat er een hartonderzoek in rust wordt gedaan op de afdeling nucleaire geneeskunde, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Doel van het onderzoek

Met behulp van dit onderzoek is het mogelijk om de doorbloeding van de hartspier te beoordelen tijdens rust. Dit onderzoek wordt ook wel een myocardscintigrafie genoemd.

Let op!

Voor dit onderzoek is speciale voorbereiding nodig. Als u zich niet (goed) heeft gehouden aan de instructies kan het onderzoek vaak niet door gaan omdat de gemaakte foto's dan niet betrouwbaar zijn. We zullen dan een nieuwe afspraak moeten maken.

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Voorbereiding op het onderzoek in rust

Voor dit onderzoek is speciale voorbereiding nodig.

Nuchter komen

Tenminste 4 uur voor aanvang van het rustonderzoek mag u niet meer eten, drinken of roken.

  • Als u op de dag van onderzoek nog mag ontbijten, neemt u dan een licht ontbijt zonder volkoren producten.

Vette consumptie meenemen

Tussen de injectie en het maken van de foto's moet u een vette consumptie gebruiken om de galblaas te legen zodat deze niet stoort op de foto's. Neemt u daarom zelf bijvoorbeeld een boterham met vette kaas mee of een reep witte of melk chocolade.

Uitgerust aan het onderzoek beginnen

Omdat we de opnames van uw hart in rust willen maken is het niet wenselijk dat u op de fiets komt. Als u toch per fiets komt, wilt u dan ruim van te voren aanwezig zijn, zodat u weer goed bent uitgerust voordat we aan het onderzoek beginnen?

Heeft u suikerziekte en spuit u insuline?

Dan dient uw onderzoek i.v.m. het nuchter komen bij voorkeur aan het begin van de middag plaats te vinden. Als er voor u een afspraak is gemaakt op een ander tijdstip, wilt u ons dan bellen, zodat we de afspraak in samenspraak met u kunnen verplaatsen (tel.088-005 6067).
U mag een licht ontbijt zonder volkorenproducten circa 4 uur voor aanvang van het onderzoek. Bij het ontbijt mag u uw insuline spuiten.

Het onderzoek

U krijgt een injectie in een ader in de arm met een radioactieve vloeistof. De ingespoten radioactieve stof heeft enige tijd nodig om zich goed te verdelen in het lichaam.

De foto's kunnen daarom enige tijd later gemaakt worden. U kunt wachten in onze wachtkamer. In deze tijd wordt u verzocht uw meegebrachte vette consumptie te gebruiken.

Voor het maken van de foto’s neemt u plaats op een speciale stoel. U krijgt plakkers op uw borst, zodat we een hartfilmpje kunnen maken. De camera wordt vrij dicht tegen uw borst geplaatst, en draait rond om de foto’s te maken.

In totaal duurt het onderzoek ongeveer anderhalf uur.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Radioactieve straling

Voor het onderzoek krijgt u een vloeistof met licht radioactief technetium toegediend. De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is gering en geeft geen bijwerkingen.
Nota bene:
Ook al is de hoeveelheid straling gering: een stralingsdetectiepoort (bijvoorbeeld op een vliegveld) kan de straling nog een week meten.
U kunt bij ons om een certificaat vragen. Daarmee kunt u aantonen wat de oorsprong van gemeten straling is.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn.
Als u borstvoeding geeft moet u 24 uur na de injectie (zowel op de dag van het inspanningsonderzoek als op de dag van het rustonderzoek) kolven en de voeding weggooien. Daarna mag u uw kindje weer gewoon voeden.

De uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto's samen met de cardioloog. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde van Ziekenhuis Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate Arnhem, afdeling Nucleaire geneeskunde: 088 - 005 6067

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: