Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Röntgenfoto

Uw arts heeft met u besproken dat er een röntgenfoto wordt gemaakt op de afdeling Radiologie. In de afspraakbevestiging kunt u lezen wanneer en waar (welke locatie) we u verwachten voor dit onderzoek. 

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Hoe gaat het onderzoek?

Afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel moet u in het kleedkamertje uw kleding uit doen. 

  • Als er metalen voorwerpen in het te fotografen gebied aanwezig zijn, dan moeten deze ook verwijderd worden, bijvoorbeeld een ketting, kunstgebit, gehoorapparaat, piercings, enz
  • Voor een longfoto moet het bovenlichaam volledig worden ontbloot.

In de kamer helpt de laborant u om in de juiste houding te gaan liggen of zitten. Eventueel wordt u in deze houding ondersteund met kussens. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek niet van houding verandert en stil blijft liggen. Bij sommige foto's is het nodig om de adem in te houden: de laborant zal dit dan aan u vragen. 

De laborant is tijdens het maken van de foto’s achter een glazen wand. Vaak worden er meerdere foto’s gemaakt. 

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over röntgenstraling

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent of denkt te kunnen zijn, dan beoordelen we of we de foto veilig kunnen maken. Laat ons daarom weten als u zwanger bent of denkt te kunnen zijn.

Borstvoeding is geen probleem.

Lees meer over zwangerschap tijdens een röntgenonderzoek

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

1-2 dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit dan aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Ziekenhuis Rijnstate, afdeling Radiologie: 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: