Embolisatie van de prostaat

Hoe gaat het onderzoek? En hoe gaat de nazorg?

Opname

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de opnamebalie. Na aanmelding gaat u naar een verpleegafdeling.

Voorbereiding op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling krijgt u een speciaal jasje met drukknopen. Dit jasje draagt u tijdens het onderzoek.

Om infectie te voorkomen krijgt u voor de behandeling antibiotica op de verpleegafdeling. 

Ook wordt op de afdeling een blaaskatheter ingebracht.

Naar de radiologie of het operatiecentrum

Wij bellen naar de verpleegafdeling als u bijna aan de beurt bent. Het onderzoek kan op de afdeling Radiologie of op het operatiecentrum uitgevoerd worden.

Als u om half acht in het ziekenhuis moet zijn proberen we uw onderzoek in de ochtend uit te voeren. Soms gaan spoedonderzoeken voor en het kan voorkomen dat u pas 's middags aan de beurt bent.

 • Let op: de tijd die zichtbaar is op MijnRijnstate is niet het tijdstip waarop het onderzoek wordt uitgevoerd.

U wordt in bed naar de afdeling Radiologie of operatiekamer gebracht. Het ingevulde veiligheidsformulier neemt u mee. 

Voorbereiding en veiligheidscheck

De laborant helpt u om in de juiste houding op uw rug op de onderzoekstafel te gaan liggen. Het ingevulde veiligheidsformulier wordt met u doorgenomen. Ook controleren uw bloedwaarden.  Zo beoordelen we of we het onderzoek veilig kunnen uitvoeren.

Er wordt bewakingsapparatuur aangesloten om uw conditie tijdens het onderzoek te bewaken, zoals ECG, een bloeddrukmeter of een apparaatje aan de vinger om de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed te meten.

Tijdens het onderzoek werken we steriel (schoon) om infecties te voorkomen. De radioloog en de laborant die bij het onderzoek aanwezig zijn dragen steriele kleding (een speciale jas, een mutsje en een mondkapje) en er wordt gewerkt met steriele materialen. Tijdens het onderzoek ligt u onder een steriel laken met een gat ter plaatse van de prikplek.

De behandeling

Meestal wordt in één van de liezen geprikt. De aanprikplek wordt schoongemaakt met desinfectiemiddel. Dit kan een prikkend gevoel geven.

Daarna wordt het steriele laken over u heen gelegd. De prikplek wordt plaatselijk verdoofd. Hierna prikt de radioloog met een holle naald de slagader aan. Door deze naald wordt een dun draadje in het bloedvat geschoven. Hierna wordt er een werkbuisje geplaatst in de lies. Hier doorheen wordt dan een dun slangetje (katheter) opgeschoven. Op de monitor kan de radioloog volgen waar de katheter zich in het lichaam bevindt. Als de katheter goed op zijn plaats ligt spuit de radioloog een contrastmiddel in de bloedvaten, waardoor deze op röntgenfoto's zichtbaar zijn. Door het inspuiten van het contrastmiddel kan kortdurend een warm gevoel optreden in onderbuik, keel en hoofd.

Tijdens het onderzoek zal de laborant u instructies geven over uw ademhaling.

De radioloog voert de katheter door de slagader van de prostaat. Vervolgens worden kleine korreltjes in het bloedvat gespoten dat bloed toevoert naar de prostaat. Hierdoor wordt dit bloedvat afgesloten en verschrompelt het prostaatweefsel of stopt het bloeden. Dit wordt dan aan de andere zijde herhaald, want er is zowel links als rechts een slagader naar de prostaat.

In deze folder is beschreven zoals het onderzoek meestal gaat. Soms is het nodig om de werkwijze aan te passen. Het kan zijn dat het slangetje niet via de lies wordt ingebracht maar via uw arm, of dat op meerdere plekken geprikt wordt en meerdere katheters worden ingebracht.

Stop of plug om de prikplek af te sluiten

Als het onderzoek klaar is, haalt de radioloog de katheter uit het bloedvat. Het gaatje in de lies wordt dichtgeplakt met een 'stop' of 'plug'. Deze plug is na ongeveer drie maanden opgelost.

U krijgt een kaartje mee waar op vermeld staat dat u een 'stop' heeft gekregen. Dit kaartje draagt u gedurende 90 dagen bij u en bij ziekenhuisopname laat u het zien. Binnen deze termijn mag u niet op dezelfde plaats in het bloedvat geprikt worden.

Soms is een plugje niet mogelijk. Dan krijgt u een drukverband om nabloeding te voorkomen. Het drukverband wordt geplaatst nadat het prikgaatje gedurende enige tijd (stevig) is dichtgedrukt. Na het onderzoek moet u enige uren plat in bed liggen.

Zes uur na het onderzoek start u met sterke pijnstillers, die bovendien een ontstekinigsremmend effect hebben. Gedurende een week moet u de antibiotica en ontstekingsremmende pijnstilling doorgebruiken.

Na afloop krijgt u "leefregels" mee om nabloeden op de prikplaats te voorkomen. Lees deze aanwijzingen a.u.b. goed door.

Nazorg

 • Na het onderzoek gaat u naar de verpleegafdeling waar u bedrust moet houden. De eerste uren moet u bovendien vrijwel plat blijven liggen om de kans op nabloeding zo klein mogelijk te houden. De verpleegkundigen zullen regelmatig controles uitvoeren, de prikplek controleren op nabloeden en uw bloeddruk opnemen.
 • De tijd dat het drukverband moet blijven zitten en u bedrust moet houden is afhankelijk van de dikte van de katheter die is gebruikt. Na het verwijderen van het drukverband mag u weer uit bed.
 • Het is verstandig om in de uren na het onderzoek drie tot vier extra glazen water te drinken om het contrast sneller uit de bloedbaan te krijgen. Als u een vochtbeperkt dieet volgt is extra drinken niet nodig.
 • Na het onderzoek kan uw onderbuik pijnlijk zijn. Van de verpleegkundige krijgt u hiervoor pijnstillers.
 • Het is normaal dat er enkele dagen bloed/bloedresten zichtbaar zijn in de urine en eventueel in het sperma.
 • De blaaskatheter zal verwijderd worden door de uroloog wanneer dit mogelijk is, dat is ook afhankelijk van het gebruik van een blaaskatheter voorafgaand aan de procedure.
 • De zaalarts beslist wanneer u met ontslag kunt. Meestal blijft u één nacht in het ziekenhuis.

Nazorg thuis

 • Thuis mag u desgewenst 4x daags 1000 mg paracetamol nemen als u nog pijn heeft
 • Douchen mag. Baden en zwemmen is na vier dagen weer toegestaan.
 • In de eerste 24 uur na het onderzoek moet u rustig aan doen. Dat betekent niet autorijden en niet meer lopen dan beslist noodzakelijk.
 • Zwaar tillen en sporten wordt afgeraden tot twee weken na de behandeling.

Infecties of een bloeding

Neem direct contact op met u behandelend arts als u onderstaande klachten ervaart (buiten kantooruren kunt u de Spoed Eisende Hulp bellen: tel. 088 – 0056680):

 • Koorts, dat wil zeggen meer dan 38,5 graden Celsius
 • Infecties: dit merkt u bijvoorbeeld aan koorts, pijn bij het plassen, een gevoel van algehele malaise, ontsteking/verkleuring van het topje van de penis
 • Nabloeding van de punctieplaats in de lies
 • Pijn in de onderrug en buik, of uitstralende pijn naar de anus
 • Vies ruikende urine
 • Pijn of verkleuring van de penis

Implantatenregistratie

Als er materialen zijn geplaatst, dan kunt u een week na het onderzoek zelf in uw dossier lezen welke materialen zijn geplaatst. Zie: MijnRijnstate (Dossier > Implantaten > in de kolom Specialisme staan bij Radiologie alle materialen die op de afdeling radiologie zijn geplaatst).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: