Dubbel-J-katheter plaatsen

Hoe gaat het onderzoek? En hoe gaat de nazorg?

Voorbereiding op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling wordt een infuusnaald in een bloedvat in de arm geplaatst. Ook krijgt u daar een OK-jasje aan, dat u draagt tijdens het onderzoek.

Kort voor het onderzoek bellen wij naar de verpleegafdeling als u aan de beurt bent. In bed wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht, waar de katheter wordt ingebracht.

Veiligheidscheck

Om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren zullen we voor de start van het onderzoek navragen of er verhoogde kans is op het ontstaan van bloedingen. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan kan het zijn dat het onderzoek wordt uitgesteld.

De plaatsing

U ligt tijdens het plaatsen van de katheter op uw buik, eventueel ondersteund met een kussen. Na desinfectie van de rughuid wordt de prikplek plaatselijk verdoofd met een injectie. Dit gebeurt onder steriele omstandigheden en kan wat pijnlijk aanvoelen.

Met hulp van echografie (geluidsgolven) wordt de nier in beeld gebracht. De nier wordt aangeprikt met een lange naald. Door deze naald wordt een dunne draad geschoven. Met deze draad wordt de vernauwing gepasseerd en wordt er verbinding gemaakt met de urineblaas.

Vaak is het nodig om de vernauwing eerst op te rekken met een Dotterballon, zodat er genoeg ruimte is voor de katheter. Dit kan pijnlijk zijn.
Daarna wordt de dubbel-J katheter over de draad geplaatst.

De krul aan de uiteinden van de katheter zorgt ervoor dat de katheter goed in de nier en de blaas blijft liggen. Door de katheter kan de urine van de nier naar de blaas aflopen.
Als er twijfel is over de afvloed wordt een uitwendige nefrostomie achtergelaten, zodat de inwendige afvloed eerst getest kan worden. Meestal kan de nefrostomie daarna alsnog verwijderd worden.

De wond wordt met een pleister afgeplakt.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het inbrengen van de katheter duurt ongeveer een uur.

Nazorg na het onderzoek

  • Na afloop van de plaatsing moet u enkele uren bedrust houden. De verpleegkundige zal u regelmatig controleren, en vertelt u wanneer u naar huis mag. U blijft meestal de nacht in het ziekenhuis. 
  • Wij adviseren u tot 48 uur na de punctie rustig aan te doen: niet sporten en niet zwaar tillen.
  • De urine kan in het begin wat bloederig zijn. Dit is normaal.
  • Het kan zijn dat de prikplek na afloop van het onderzoek blauw verkleurt en pijnlijk is. U kunt de verpleging vragen om medicatie tegen de pijn.
  • Thuis kunt u zo nodig maximaal 4x per dag 1000 mg paracetamol nemen.

Kans op een bloeding of een ontsteking

Op de prikplek kan een bloeding of een ontsteking ontstaan. Als u in de uren/dagen na de behandeling één van de onderstaande klachten krijgt, neemt u dan direct contact op met uw behandelend arts. Buiten kantoortijden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem (tel. 088 - 005 6680).

De klachten die kunnen duiden op een bloeding of ontsteking zijn:

  • Duizelig worden of "zich niet goed voelen"
  • Ernstige pijn, met name rondom de prikplek
  • De prikplek wordt rood, warm of erg dik
  • Meer dan 38 graden koorts
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: