Flebografie: onderzoek en behandeling van de bloedvaten

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Infecties

De behandeling vindt plaats onder schone omstandigheden. Dit betekent dat de punctieplaats voor start van de procedure ruim wordt gedesinfecteerd. Het risico op een eventuele infectie is klein.

Als u onverhoopt in de eerste dagen na het onderzoek meer dan 38 graden koorts krijgt en u heeft daarbij toenemende pijnklachten of roodheid rondom de prikplek, dan zou dit kunnen duiden op een infectie. U kunt dan rechtstreeks contact opnemen met uw behandelend arts. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp locatie Arnhem  (tel. 088 - 005 6680).

Bloedingsrisico

Er is een geringe kans op het ontstaan van een bloeding op de plaats waar geprikt is.

Neemt u direct contact met ons op als u thuis ernstige pijn krijgt, duizelig wordt, een grote bloeduitstorting krijgt of als u zich niet goed voelt en u het vermoeden heeft dat dit met het onderzoek te maken kan hebben.

  • Tijdens kantooruren kunt u rechtstreeks contact opnemen met de afdeling Radiologie (tel. 088 – 005 7488).
  • Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp locatie Arnhem (tel 088-0056680).

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over straling

Contrastmiddel

De moderne jodiumhoudende contrastmiddelen geven zelden bijwerkingen.

Het contrastmiddel dat we gebruiken kan leiden tot een allergische reactie. De kans hierop is zeer klein. De risico’s zijn groter als u in het verleden al eens een allergische reactie op jodiumhoudend contrast heeft gehad. Dit willen we uiteraard graag voor de start van het onderzoek weten.
Als u in het verleden een allergische reactie op contrast heeft gehad, dan zullen wij u doorverwijzen naar de contrastpoli. Daar zal de internist met u bespreken welke voor- en nazorg voor u nodig is om het onderzoek veilig uit te voeren.

Bij sommige mensen is er kans op nierschade door het jodiumhoudende contrastmiddel. Er kan een tijdelijke of blijvende verslechtering van de nierfunctie ontstaan.
Deze beschadiging van de nieren treedt alleen op bij risicopatiënten en kan voorkomen worden door de juiste voor- en nazorg te volgen.
Als er bij u sprake is van risicofactoren, dan zullen wij u doorverwijzen naar de contrastpoli. Daar zal de internist met u bespreken welke voor- en nazorg voor u nodig is om nierschade te voorkomen.

Wij verzoeken u het veiligheidsformulier in te vullen zodat wij vlak voor het onderzoek een extra controle kunnen doen of we alle risicofactoren goed in beeld hebben.

Lees meer over het gebruik van contrastmiddelen

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. 

Als u borstvoeding geeft, wilt u ons dan zo spoedig mogelijk bellen? Wij gaan dan beoordelen hoe lang het nodig is dat u tijdelijk stopt met het geven van borstvoeding.

Lees meer over Zwangerschap en Borstvoeding bij een radiologisch onderzoek

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: