Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Kenacort en/of Bupivacaïne bij uw radiologische behandeling

Voor u is een onderzoek of behandeling afgesproken op de afdeling Radiologie waarbij we mogelijk een ontstekingsremmer en/of een lokaal verdovingsmiddel toedienen.

Kenacort®

Kenacort® is de merknaam voor triamcinolonacetonide. Kenacort® is een kunstmatig bijnierschorshormoon, een zogenaamd corticosteroïd. Het heeft een sterk ontstekingsremmende werking. In deze informatie noemen we alleen de meest voorkomende bijwerkingen.

Nota bene:

Kenacort® mag niet gegeven worden:

 • binnen 14 dagen na een actieve infectie
 • tijdens niet-chronisch antibiotica gebruik (chronisch antibiotica gebruik zonder actieve infectie is geen probleem)
 • na bepaalde soorten vaccinatie (o.a. BMR, rotavirus, BCG, varicella, gele koorts). (Covid-vaccinatie is geen probleem).

We zullen de injectie dan uitstellen. Wilt u ons z.s.m. bellen om uw afspraak te verzetten?

De meest voorkomende bijwerkingen van Kenacort® zijn:

 • Belangrijk voor mensen met suikerziekte: het is mogelijk dat in de week na de injectie uw bloedsuiker extra verhoogd is. Controleert u daarom in de eerste twee dagen aansluitend op de injectie uw bloedsuikerspiegel wat vaker. Eventueel kunt u tijdelijk de dosering van insuline hierop aanpassen. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met uw huisarts, internist of diabetesverpleegkundige.
 • Uw bloeddruk kan tot 2 weken na de injectie iets verhoogd zijn. Een geplande bloeddrukmeting kunt u daarom beter uitstellen tot 1 à 2 weken na de injectie.
 • “Opvliegers”: soms ontstaat een dag na de injectie een “opvlieger”: er is sprake van een blozend, rood gelaat, een gevoel dat lijkt op koorts en/of het gevoel alsof men in de zon heeft gezeten. Dit gevoel is tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen.
 • Ontregeling van de menstruatiecyclus: de menstruatie kan vroeger komen en/of heviger zijn dan gebruikelijk.
 • Pijn, irritatie, lichter of donkerder worden van de huid, dunner worden van de huid, abcesvorming, of soms toename van de gewrichtsklachten.

De volledige bijsluiter van Kenacort vindt u hier.

Bupivacaïne

Bupivacaïne is een plaatselijk verdovingsmiddel. Het geneesmiddel werkt op de zenuwuiteinden en de zenuwstrengen doordat het de geleiding van pijn verhindert. Het betreffende gebied wordt tijdelijk minder gevoelig.

De meest voorkomende bijwerkingen van Bupivacaïne zijn:

 • Uw bloeddruk kan tot 2 weken na de injectie iets verhoogd zijn. Een geplande bloeddrukmeting kunt u daarom beter uitstellen tot 1 à 2 weken na de injectie.
 • “Opvliegers”: soms ontstaat de dag na de injectie een “opvlieger”: er is sprake van een rood, blozend gelaat, een gevoel dat lijkt op koorts en/of het gevoel alsof men in de zon heeft gezeten. Dit gevoel is tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen.
 • Overgevoeligheidsreactie met hartkloppingen, huiduitslag, bonzend geluid in de oren, niezen, hoesten en/of benauwd zijn: waarschuw in dit geval altijd direct uw behandelend arts of huisarts.

De volledige bijsluiter van Bupivacaïne vindt u hier

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft, dan moet u met uw behandelend arts overleggen of het onderzoek nu gedaan moet worden. Bij voorkeur wordt het uitgesteld tot na uw zwangerschap of borstvoedingsperiode.

Vragen

Mocht u vragen hebben over het gebruik van deze medicatie in relatie met de behandeling/het onderzoek dat voor u is gepland, kunt u met ons contact opnemen.
Ziekenhuis Rijnstate, afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde tel. 088 - 005 7795

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!