Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Huidkanker

Wat is huidkanker?

Huidkanker is een kwaadaardige tumor die zich in de huid ontwikkelt. Er bestaan drie vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende huidkanker. Basaalcarcinomen komen vooral voor in het gezicht, bij de oren, in de nek en op de handruggen. Het groeit langzaam en zaait zich zelden uit. De eerste tekenen zijn plotseling ontstane zweertjes die slecht genezen, of wratachtige knobbeltjes of plekjes op de huid die jeuken, gemakkelijk bloeden of van kleur en/of grootte veranderen.

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom komt eveneens veel voor op het gezicht, in de nek en op de handrug. Deze kankervorm wordt ook vaak aangetroffen op de onderlip. Een plaveiselcelcarcinoom groeit vrij snel en zaait ook relatief snel uit.

Melanoom

Het melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker, die meestal voorkomt op de onderarmen en benen. Een melanoom bestaat uit cellen die huidpigment kunnen produceren (zoals in moedervlekken). Daarom is het weefsel meestal bruin of zwart van kleur. Soms zijn er ook blauw- of oranjeachtige plekjes te zien. Soms ontstaan er wondjes, korstjes en rode plekken. De melanoom kan irriteren of jeuken.

Risicogroepen

Huidkanker komt in Nederland steeds vaker voor. Ongeveer 25.000 tot 30.000 Nederlanders worden er jaarlijks mee geconfronteerd. Het is de meest voorkomende vorm van kanker. Huidkanker komt vooral voor bij ouderen, maar ook twintig- tot dertigjarigen die veel zijn blootgesteld aan zonlicht, worden getroffen.

Lees ook onze tips om verstandig te zonnen.

Preventie

Bij het ontstaan van veel vormen van huidkanker speelt ultraviolet in zonlicht een belangrijke rol. U moet zichzelf dus goed beschermen tegen verbranding door de zon. En uw huid regelmatig controleren op rare plekjes.  

Behandeling

Huidkanker kan op verschillende manieren verwijderd worden, door middel van:

  • bevriezing (cryochirurgie)
  • wegbranden (elektrodissecatie)
  • bestraling (radiotherapie)
  • fotodynamische therapie: bij deze techniek worden de kankercellen eerst gevoelig gemaakt voor licht, en vervolgens belicht zodat de kankercellen afsterven.
  • operatie (chirurgie): als huidkanker chirurgisch moet worden verwijderd, kan dit meestal goed en cosmetisch fraai verwijderd worden op de polikliniek Dermatologie. Bij uitgebreidere vormen van huidkanker of wanneer huidkanker op cosmetisch belangrijke of complexe plaatsen zit, wordt gebruik gemaakt van Mohs-chirurgie. Dit is de meest geavanceerde wijze van huidkankerchirurgie die slechts op een aantal plaatsen in Nederland gebeurt door in Mohs-chirurgie gespecialiseerde dermatologen. Bij Mohs-chirurgie wordt met de hoogste betrouwbaarheid de tumor geheel verwijderd, terwijl juist zo min mogelijk gezonde huid hoeft worden weggehaald.

Dermato-oncologie

Op onze polikliniek worden verschillende vormen van huidkanker behandeld, wat dermato-oncologie wordt genoemd. Na verwijzing door uw huisarts komt u bij de dermatoloog op een algemeen of gespecialiseerd spreekuur, en wanneer nodig (bijvoorbeeld bij een melanoom) wordt de huidtumor veelal dezelfde dag nog verwijderd. In de meeste gevallen is dit niet nodig en kan de tumor binnen enkele weken verwijderd worden. Bij grotere tumoren in het gelaat of op plaatsen waar de cosmetiek belangrijk is, kan ervoor gekozen worden de tumor eerst te verwijderen, het huiddefect open te laten en enkele dagen later te sluiten met behulp van een dermatochirurgische techniek waarbij de omliggende huid verschoven wordt.

Bij complexe problematiek beschikt Rijnstate over een multidisciplinair team van specialisten waarin o.a. dermatologen, KNO-artsen, kaakchirurgen, plastisch chirurgen en radiotherapeuten zitten om u een zo goed mogelijke behandeling te geven. Er bestaan bovendien goede contacten met diverse oncologische centra.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: